Nieuws Actueel

Einddeal Griekenland nog niet in zicht

Lotte Grimberg 10 februari 2015

Tijdens de extra vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden woensdag zal er geen beslissende deal worden gesloten over Griekenland. Dat zei een woordvoerster van de Europese Commissie dinsdag. "We hebben geen verwachtingen over een einddeal morgen.''

GeldschietersWoensdag komt de eurogroep bijeen om te praten over Griekenland. De nieuwe Griekse regering wil af van het stringente bezuinigingsbeleid van de afgelopen jaren. De geldschieters, onder meer de eurolanden, hameren erop dat Griekenland gemaakte afspraken nakomt.

TienpuntenplanMaandag waren er mediaberichten dat voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie met de Grieken sleutelt aan een tienpuntenplan. "Er is geen Juncker-plan'', aldus de zegsvrouwe. Zij bevestigde wel dat er intensief contact is tussen Juncker, de Griekse premier Alexis Tsipras en andere kopstukken in de eurozone. "Maar tot nu toe zijn deze contacten niet vruchtbaar gebleken.''

Griekenland is ook een onderwerp op de Europese top van regeringsleiders en staatshoofden donderdag in Brussel. Bovendien staat er een reguliere eurogroep-vergadering gepland voor maandag 16 februari.

Geld op de plankAan het einde van de maand loopt het huidige steunprogramma aan Griekenland af. Er ligt nog geld op de plank maar daar staan wel voorwaarden tegenover. Maar voor een verlenging van dit programma voelt de nieuwe regering weinig. Daar moet dus een oplossing voor komen.

StrevenDe Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis zei maandag in het Griekse parlement dat zijn regering de huidige afspraken met de eurolanden en het IMF niet wil verscheuren. Griekenland is volgens hem nog altijd bereid zo'n 70 procent van de afgesproken hervormingen in te voeren. Tegelijkertijd blijft hij echter streven naar een overbruggingsregeling, die de Grieken in staat stelt nieuwe afspraken te maken met zijn geldschieters.

Kortlopende leningenDe Griekse regering zou daarbij onder meer extra ruimte willen voor de uitgifte van kortlopende leningen. Daarnaast zou de regering aanspraak willen maken op de winst van circa 1,9 miljard euro die de Europese Centrale Bank heeft geboekt op Griekse staatsobligaties.