Nieuws Actueel

Einde eBay in zicht?

Rik Nizet 16 juli 2015

Ebay fiets middelgroot

Het Amerikaanse internetbedrijf eBay krijgt steeds meer last van de concurrentie van Amazon en sites van kleinere winkeliers. Vorig kwartaal zakten de opbrengsten van de veilingsite van eBay mede daardoor met 3 procent naar 2,1 miljard dollar, meldde het bedrijf donderdag.

De totale omzet van eBay steeg vorig kwartaal met 7 procent naar 4,4 miljard dollar. Die toename was te danken aan onderdeel PayPal, waar de opbrengsten met 16 procent stegen. PayPal werd begin deze maand van eBay afgesplitst en zal vanaf maandag als zelfstandig bedrijf aan de beurs genoteerd zijn.

De nettowinst uit voortgezette activiteiten van eBay zakte vorig kwartaal met 5 procent naar 682 miljoen dollar. Het bedrijf verkoopt eBay Enterprise, de divisie die winkelbedrijven helpt op het gebied van internethandel, voor 925 miljoen dollar aan een groep investeerders, onder wie Permira. Op de divisie wordt een bedrag van bijna 800 miljoen dollar afgeschreven. De totale nettowinst van eBay verdampte hierdoor tot 83 miljoen dollar.

De omzet van eBay groeit dit jaar op basis van constante wisselkoersen met 3 tot 5 procent, voorspelde het bedrijf donderdag. Bij PayPal wordt gerekend op een toename met 15 tot 18 procent.