Nieuws Actueel

Einde onderhandelingen Air France nog niet in zicht

Lotte Grimberg 25 september 2014

De directie van Air France heeft tot diep in de nacht onderhandeld met de vakbonden om tot een oplossing te komen voor hun slepende conflict. Donderdag vanaf 15.00 uur wordt verder gepraat. Dat heeft SNPL, de grootste pilotenorganisatie, donderdag in een verklaring laten weten.

PilotenWoensdagavond deed Air France een voorstel dat tegemoet leek te komen aan de belangrijkste eis van de piloten. Het bedrijf bood aan zijn plan voor een nieuwe Europese prijsvechter onder de merknaam Transavia in de prullenbak te gooien. Een tegenvoorstel dat de vakbonden daarop inbrachten, heeft de directie verworpen.

FatsoenlijkDe bonden zijn gepikeerd omdat de directie woensdagavond, terwijl de onderlinge gesprekken net waren hervat, het voltallige personeel en de pers heeft ingelicht over haar onderhandelingspositie. Dat bewijst volgens de vakorganisaties dat het bedrijf nog altijd niet bereid is tot een fatsoenlijke dialoog aan de onderhandelingstafel.

StakerDe acties duren tot nader order voort. SNPL, dat wel zegt gebrand te zijn op een snelle oplossing, riep zijn leden woensdagavond op zich tot en met 30 september als staker te laten registreren, om druk op de ketel te houden bij de directie. Air France-KLM verliest naar eigen zeggen 15 tot 20 miljoen euro per dag door de staking, die donderdag de 11e dag is ingegaan.