Nieuws Actueel

Einde strijd Apple en Samsung buiten VS

Lotte Grimberg 6 augustus 2014

Apple en Samsung laten alle aanklachten vallen die ze tegen elkaar hebben ingediend in patentzaken buiten de Verenigde Staten. Dat hebben de technologiebedrijven woensdag bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring. Dat betekent dat ook de zaken die in Nederland lopen, worden ingetrokken.

RechtszakenVerder zijn rechtszaken in onder meer Australië, Japan, Zuid-Korea, Duitsland en Groot-Brittannië van de baan. De rechtszaken die in de Verenigde Staten zijn begonnen, worden niet ingetrokken. "Deze overeenkomst betekent niet dat we licensie-overeenkomsten hebben gesloten'', staat er in de verklaring.

OntgrendelfunctieApple en Samsung hebben elkaar de afgelopen jaren over en weer beschuldigd van het schenden van patenten. Apple beschuldigde Samsung er onder meer van patenten voor smartphones te hebben geschonden. De Zuid-Koreanen zouden onder meer de zoekfunctie en de ontgrendelfunctie hebben gekopieerd. Samsung heeft echter altijd ontkend de iPhonepatenten te hebben gebruikt voor haar eigen Galaxy mobiele telefoon. Het bedrijf stelde juist dat Apple de na-aper was en onder meer het patent op de camerafunctie had misbruikt.

StrijdbijlWaarom Apple en Samsung de strijdbijl buiten de VS begraven, is onduidelijk. Beide wonnen ze nog geen doorslaggevende zaak. Rechtbanken riepen Apple en Samsung meerdere malen op om een overeenkomst te sluiten, in plaats van naar een rechter te blijven stappen. De juridische kosten die met de rechtszaken zijn gemoeid, lopen voor de bedrijven inmiddels in de honderden miljoenen dollars.

ModelrechtOok in Nederland liepen meerdere rechtszaken tussen de twee technologiereuzen. Vorig jaar bepaalde de Hoge Raad dat de tabletcomputer Galaxy Tab 10.1 van Samsung niet dusdanig veel op de iPad van Apple lijkt, dat er sprake is van schending van het modelrecht. De Amerikanen hadden een procedure aangespannen tegen Samsung omdat het de tablets van zijn Zuid-Koreaanse rivaal te veel op zijn eigen product vond lijken.