Nieuws Actueel

Einde uurtje-factuurtje in zicht

Lotte Grimberg 20 november 2014

Het grootste deel van de accountants, maar liefst 45 procent, verwacht dat er in de toekomst een einde komt aan het uurtje-factuurtje. De beroepsgroep wil mee ontwikkelen met veranderingen, waarbij het schrijven van uren niet meer als basis wordt gezien voor het verdienmodel. Dit blijkt uit de accountantsscan van softwarebedrijf AFAS, waaraan 522 accountats hebben meegewerkt.

Vraagtekens"Ongeveer de helft van de accountants vindt dat het hoog tijd wordt dat het verdienmodel verandert", aldus Mohammed Amri, manager productiemanagement bij AFAS Software. Accounts willen vooral verandering, omdat klanten steeds vaker vraagtekens zetten bij de toegevoegde waarde van accountantcydiensten.

InvloedVolgens het Sectorupdate Accountancy rapport van de Rabobank verandert de sector voornamelijk door invloed van internet en andere externe veranderingen. Hierdoor wordt een onderscheidende propositie voor accountantskantoren steeds belangrijker. "De scan bevestigt de bevindingen van dit rapport", vertelt Amri.

ZelfvertrouwenOpvallende uitkomst van de accountantsscan is dat 90 procent van de accountants aangeeft zich redelijk tot goed aan te passen op veranderingen. Hiermee wordt het zelfvertrouwen van de meeste accountants bevestigd.