Nieuws Actueel

Einde van een tijdperk: boegbeelden Ad en Ine Hofland nemen afscheid van Juwelier Hofland

Van onze redactie 17 juni 2015

Hofland emiel muijderman

Lang koesterden Ad en Ine de hoop dat een van de kinderen, zoals gebruikelijk in de familie, de zaak zou overnemen. Maar zoon Menno zocht en vond zijn geluk in Tanzania en dochter Lieset heeft ook aangegeven er niet voor te voelen de volgende in de troonopvolging te zijn. „Dat laatste was voor ons wel even slikken”, zegt Ine.

NaamvoeringVoor Ad en Ine stond het vast dat het drukke leven als ondernemer een keer moet stoppen. Maar het feit dat de naam Hofland eventueel van de gevel zou moeten was geen fijn gevoel. „Het is een echt familiebedrijf dat door onze ouders en voorouders is opgezet en gemaakt tot wat het nu is. Daar plak je niet zomaar even een andere naam overheen alsof het niets is. Daarom zijn we blij dat de naam door onze opvolgster Susette Hofland-Vlutters wordt voortgezet”, zegt Ad, die ruim 48 jaar werkzaam was in de werkplaats en de winkel.

Ine kwam in 1973 in de winkel. „Ik weet het nog goed toen mijn schoonmoeder me bij de arm pakte en zei dat ik er van moest genieten. ‘De tijd vliegt voorbij, let maar op’, zei ze tegen me. En ze heeft gelijk gekregen”, zegt Ine lachend. En al die jaren hebben Ad en Ine, samen met hun medewerkers, de zaak draaiende gehouden. Hofland is in Denekamp en omstreken een begrip geworden.

InternetAd en Ine hebben de laatste jaren de branche wel zien veranderen, ook mede door het internet. „De vraag naar en trends in sieraden en horloges nemen toe en daar spelen wij zeker op in. Gelukkig willen mensen zien en voelen hoe iets staat. Met goede service en klantvriendelijkheid hoop je de klanten toch te behouden, althans zo hebben wij het altijd geprobeerd.”

125 jaarHelemaal loslaten zullen Ad en Ine de winkel nooit, daarvoor is het een te groot deel van hun leven. Het familiebedrijf bestaat in 2016 125 jaar. „Dat zal niet gevierd worden met een groots feest. We hebben altijd keihard gewerkt voor ons gezin en voor de klanten. We zijn altijd dichtbij onszelf gebleven. Behandel je klanten zoals je zelf ook behandeld wil worden, zo staan we er in.”

Eigen dingenSusette zal de zaak laten zoals die is en er langzaam maar zeker ook haar eigen dingen aan toevoegen. Ze wil het goede behouden. „Het is een plaatje van een zaak, met een leuk team die allemaal al langer bij Hofland werken. Dat zegt veel over het bedrijf. Samen gaan we proberen de winkel voort te zetten in de geest van de familie”, zegt de Oldenzaalse. Ad en Ine zullen achter de schermen nog wel bezig blijven, maar het aantal uren wordt flink teruggeschroefd. „Het is na al die jaren tijd om te gaan genieten van andere dingen in het leven. Er is meer dan werken, maar helemaal loskomen van een bedrijf waar je je hele ziel en zaligheid in hebt gestoken en waar je met je hele familie in bent gerold, dat is onmogelijk.”

Foto: Vlnr Susette, Lieset, Ine en Ad Hofland (Emiel Muijderman)