Nieuws Actueel

Einde ww leidt tot problemen met aflossing hypotheek

Van onze redactie 6 november 2014

Eind september stond nog voor 2,7 miljard aan achterstand op hypotheekbetalingen open. Dat is evenveel als het voorgaande kwartaal. ING-bestuurder Wilfried Nagel wijt de betalingsproblemenen aan het aflopen van de ww-uitkering na een periode van werkloosheid. "De demping die ww heeft op het aflossingsgedrag valt dan weg."

Ondanks de licht aantrekkende economie blijft ook de wanbetaling op bedrijfskredieten hoog. Bijna 8% van die kredieten (2,3 miljard) wordt niet afbetaald. Dat is evenveel als in het tweede kwartaal van dit jaar. Internationaal ziet ING de stroppenpot voor slechte leningen wel kleiner worden.

Staatssteun​ING rapporteerde gisteren een kwartaalwinst van 928 miljoen euro, ruim 7 maal hoger dan het derde kwartaal van 2013. ING zag vooral de winst op hypotheken en spaargeld toenemen. De bank betaalt versneld 1 miljard aan staatssteun terug. Daarmee is de uit 2008 daterende lening van 10 miljard volledig terugbetaald. Inclusief rente en boetes heeft ING dan 13,5 miljard euro terugbetaald aan de staat.

Strikt genomen mag de ING-top daarom vanaf 2015 weer bonussen ontvangen. "Daar ga niet ik, maar de Raad van Commissarissen over", aldus ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers. Hij wijst ook op nieuwe Europese en Nederlandse regels waarmee bonussen van bankbestuurders vanaf 2015 aan banden worden gelegd.