Nieuws Actueel

Eindelijk akkoord tussen vakbonden en Brink's

Lotte Grimberg 5 februari 2015

Na maanden van acties en onderhandelingen zijn de vakbonden met geldtransporteur Brink's tot overeenstemming gekomen over een sociaal plan voor de honderden medewerkers die hun baan verliezen.

GeldtransporteursFNV en CNV meldden donderdag dat er veel betere afspraken gemaakt zijn dan eerst op tafel lagen. Maar de bonden zijn er niet in geslaagd om ervoor te zorgen dat overtollige werknemers bij andere geldtransporteurs worden ondergebracht.

PensioenrechtenDe onderhandelaars stellen dat nu de pensioenrechten voor alle medewerkers zijn veiliggesteld. Ook spreken ze van aanzienlijk betere voorzieningen voor de mensen die hun baan verliezen en in de WW terechtkomen. FNV en CNV gaan het onderhandelingsresultaat positief voorleggen aan hun achterban.

GeldautomatenDe afgelopen weken vulden medewerkers van Brink's uit protest verschillende keren geen geldautomaten bij. Ook werd geld bij banken niet opgehaald. De stakingen troffen vooral Rabobank, Brink's grootste klant, en in beperktere mate ook andere banken.

Geen gehoorBrink's gaat in de loop van het jaar 650 van de circa duizend werknemers ontslaan. Voor hen is geen werk meer omdat Rabobank vertrekt als klant en overstapt naar andere geldtransporteurs. De bonden hadden eigenlijk gewild dat die ook aan de onderhandelingstafel zouden aanschuiven om te praten over het overnemen van Brink's-medewerkers. Maar de partijen gaven geen gehoor.

Effect"Het waren zware en complexe onderhandelingen'', stelt FNV-onderhandelaar Meindert Gorter. "Daarbij moesten we ook rekening houden met het feit dat iedere euro die in het sociaal plan gaat, effect heeft op het deel van het bedrijf dat na 1 juli 2015 doorgaat.''