Nieuws Actueel

Eindelijk is hij er weer, de Hollandse Nieuwe!

Van onze redactie 17 juni 2015

Image 5008119

Haar ideale maten: 50 tot 70 gram bij een lengte van zo'n 20 centimeter. Het vetpercentage dit jaar: 18 à 19 procent. Een tikkeltje aan de magere kant - volgens de kenners - maar voldoende voor het mollige mondgevoel en het gewenste glimmende voorkomen.Door het relatief koude voorjaar en haar magere fysiek ontbrak de koningin van het bal - de Hollandse Nieuwe - tijdens haringparty's eerder deze maand. En daarom lieten gasten tijdens deze ultieme netwerkmomenten 'gewone' ofwel oude maatjes naar binnen glijden.Geur en smaakHaringexpert Martin Haasnoot van het Katwijkse Haasnoot Vis over het grote verschil met de Hollandse Nieuwe: ,,Die visjes zijn op zich prima, maar veel langer ingevroren waardoor het vertraningsproces op den duur toch invloed krijgt op geur en smaak. Van de nieuwe is het vlees zachter. En je zult zien dat als je straks een haringparty binnenloopt, je alleen al vrolijk wordt van de lucht. Dit jaar is er sprake van een fris mild bouquet met zoete en zilte elementen. De versheid is bijna tastbaar. Ik schat dat een losse haring rond de 1,75 euro gaat kosten."Zijn eigen bedrijf heeft tot nog toe 1000 ton haring verwerkt. Na de vangst is de vis - na het invriezen, verpakken, transport, ontdooien - na ongeveer zes dagen bij de consument. Er zijn vijf tot zes handelingen nodig voor de Hollandse Nieuwe eetbaar is, zegt hij. ,,Kop, graten, ingewanden verwijderen en daarna schoonmaken. De beste en meest vingervlugge fileerders kunnen zo'n 200 exemplaren per uur verwerken."Zilte goudmijnNederland verslindt de komende periode liefst 25 miljoen kilo Hollandse Nieuwe. Een zilte goudmijn: omgerekend blijkt de vangst goed voor zo'n 725 miljoen euro. En vaak op de traditionele manier: aan de staart met uitjes of in stukjes gehakt met zuur. Begeleid door jonge jenever, aquavit of witte wijn. Maar de haring als onderdeel van een menu is in opmars. Zo staat de vis als amuse bij bijvoorbeeld sterrenrestaurant De Librije op de kaart en serveren chefs die seizoengebonden koken met streekproducten de Hollandse Nieuwe als onderdeel van een salade of in taco's met avocado.Naast Nederland zijn ook Duitsland, België en Polen grote afnemers van maatjesharing. En onlangs promootte Haasnoot de Hollandse delicatesse in China als sushi uit de Noordzee. ,,Het is populair ook omdat het een wilde, duurzame vis is. Anders dan bijvoorbeeld gekweekte tilapia of zalm weten consumenten dat ze niet bang hoeven te zijn voor allerlei kunstmatige ongewenste toevoegingen."Hoewel de vis zo'n 140 calorieën per stuk bevat, zijn er liefhebbers die er tijdens party's tien tot twaalf exemplaren van wegwerken. Zelf houdt Haasnoot het per sessie op vier à vijf Hollandse Nieuwe. Want: ,,Het moet wel leuk en lekker blijven." Hij schat dat het eerste vaatje morgen rond de 75.000 euro gaat opbrengen.