Nieuws Actueel

Eindelijk koper Balengebouw Enschede

Van onze redactie 16 juni 2015

Balengebouw robin hilberink

De Woonplaats nam het Balengebouw in 2007 voor een symbolisch bedrag over van de gemeente. Sindsdien is het veelbesproken. Het opvallende gebouw werd naar een plan van de architecten Bjarne Mastenbroek en Rem Koolhaas min of meer geschikt gemaakt om er het Jan Cremer museum in onder te brengen. Maar in 2012 bleek dat de ambitieuze plannen niet haalbaar waren. Er was te weinig geld, de Cremerstichting kon geen sluitend verdienmodel realiseren. Daardoor moest de corporatie op zoek naar een andere invulling.

Rijksmuseum TwentheEen mogelijke kandidaat voor een deel van het Balengebouw, maar zeker niet op de korte termijn, is het Rijksmuseum Twenthe. Directeur Arnoud Odding werkt al een tijdje aan de Academie van Verbeelding, waarin het vernieuwde museum een stimulerende rol wil spelen in de relatie tussen kunst, technologie en ondernemerschap. „Daar zoeken we wel een thuis voor. Het Balengebouw wordt door de Museumlaan verbonden met het Rijksmuseum, een prachtige bijkomstigheid.” Odding benadrukt echter dat er louter informatief en oriënterend met John Landewé is gesproken. „Of dat in de toekomst echt tot een overeenkomst zal leiden, durf ik nu niet te zeggen.”

Iconen van RoombeekFrans Kooiker van De Woonplaats zegt blij te zijn dat er een partij is die ‘één van de iconen van Roombeek’ een nieuwe invulling gaat geven. „We hebben op verzoek van de gemeente tijdens de wederopbouw van Roombeek onze verantwoordelijkheid willen nemen om dit karakteristieke pand te behouden. Het is zo kenmerkend voor de wijk en de geschiedenis van Enschede. Helaas lukte het niet met het Cremer museum. Daarna hadden we overeenstemming met Concordia, maar de gemeenteraad blokkeerde die plannen. In de tussentijd heeft het pand tot verdriet van alle partijen leeg gestaan. Er heeft zich wel een handvol kandidaten bij ons gemeld, maar dat strandde op de cultureel-maatschappelijke bestemming die het Balengebouw moet krijgen. De plannen varieerden van kantorenvestiging tot woningen.”Vijf miljoen euroKooiker neemt het verlies voor zijn corporatie op het Balengebouw, zoals het er nu uitziet bijna vijf miljoen euro, voor lief. De directeur van De Woonplaats wil niet zeggen welk bedrag met de verkoop aan Punte en Landewé os gemoeid.

LandewéJohn Landewé wilde maandagmiddag alleen bevestigen dat hij en Punte eigenaar worden van het Balengebouw. Welke invulling het gaat krijgen is volgens Landewé nog niet te zeggen.„We willen er een kennisintensieve, innovatieve, creatieve en culturele bestemming aan geven. Daar gaan we een formule voor ontwikkelen. Namen van partijen kunnen we nu nog niet noemen”, aldus Landewé, die denkt sowieso driekwart jaar nodig te hebben voor een verbouwing. „Op dit moment heeft het Balengebouw niet eens stromend water en elektriciteit.”

Andere pandenPunte en Landewé zijn in Enschede ook eigenaar van de vroegere bioscoop Alhambra (nu restaurant Fellini, red.), het Unimeta complex aan de Spoordijksstraat en discotheek Lunatic aan de Oude Markt. De laatste aankoop in de stad was winkelcentrum De Zuidmolen met de parkeergarage Q-Park.

Foto: Robin Hilberink