Nieuws Actueel

Eindelijk meer leven in Twentse en Achterhoekse binnenstad

Van onze redactie 23 april 2015

Winkelen 3 hh

Ook de meeste grote centra in deze regio profiteren daarvan. Maar: ‘Er moet wel iets meer te beleven zijn dan alleen maar winkel-in-winkel-uit kunnen lopen’, zegt onderzoeker Huib Lubbers.

SlenterenUren slenteren door de binnenstad en winkel na winkel doorlopen is een beetje een verdwijnende hobby. ‘Bezoekers van winkelcentra zijn veel meer kopers en minder kijkers geworden’, zegt directeur Huib Lubbers van het Retail Management Center in Amsterdam.

KenteringIn het eerste kwartaal van 2015 stijgt het aantal passanten in hoofdwinkelstraten met 1,1 procent. Niet veel, aldus de onderzoeker, maar wel een kentering. De afgelopen jaren daalde het aantal winkelende consumenten namelijk fors, tot soms wel 25 procent.

GevarieerdVolgens Lubbers kan de betere economie daar een rol in spelen, ‘maar wij merken ook duidelijk dat steden die hun winkelcentra attractief maken het duidelijk beter doen. Het gaat vooral goed in plaatsen met een gevarieerd winkelaanbod, een leuk (horeca)plein en waar de consument het recreatief winkelen kan combineren met museum, bioscoop en andere vrijetijdsvoorzieningen.’