Nieuws Actueel

Elektrische auto verdwijnt naar buitenland

Rik Nizet 21 mei 2014

Nederlanders verkopen ineens opvallend vaak hun zuinige auto's in het buitenland. Vooral elektrische auto's gaan massaal de grens over, blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut TNO. Bij staatssecretaris Mansveld van Milieu leidt dat tot zorgen, schrijft De Telegraaf.Lees ook:Milieuclub biedt leaseauto aanHappy met elektrische autoAutoverkoper blijft zich vervelen

Volgens TNO worden de auto's in groten getale geëxporteerd, terwijl ze daar "op grond van hun leeftijd nog niet aan toe zijn''. Van de hybride auto's gaat bijna de helft voor het zesde levensjaar de grens over.

Geen verklaringHet TNO kan de export niet verklaren, maar heeft het kabinet wel gewaarschuwd over de nieuwe trend, om bijvoorbeeld het fiscaal stimuleringsbeleid te herzien. OldtimersOok gaan steeds meer oldtimers de grens over, maar dat komt door veranderde belastingregels voor die wagens. Een deel van de oldtimers werd door die nieuwe regels duurder om te hebben. Sinds 2013 is Nederland "een netto-exporteur'' van oldtimers. Ongunstige ontwikkelingStaatssecretaris Mansveld spreekt van een "ongunstige ontwikkeling''. Dat er veel sterk milieuvervuilende oldtimers naar het buitenland verdwijnen, noemt de bewindsvrouw gunstig, omdat de luchtkwaliteit hierdoor kan verbeteren. Het verkopen van nieuwe hybrides en elektrische auto’s aan andere landen is dat volgens Mansveld juist niet, "omdat hierdoor een deel van de CO2-reductie naar het buitenland weglekt’’.