Nieuws Actueel

Internationale acquisitie werpt vruchten af

De elf internationaal georiënteerde bedrijven die zich het afgelopen jaar in Twente hebben gevestigd, investeren de komende drie jaren tien miljoen euro in vastgoed, machines en innovaties. Ze zijn in dezelfde periode goed voor ongeveer honderd directe arbeidsplaatsen. Dat kondigt ontwikkelingsmaatschappij Oost NV aan op basis van eigen prognoses van deze bedrijven, die voor een deel uit het buitenland komen, schrijft Tubantia.

Bert Hellegers | Foto: stock 15 februari 2017

Geldgoed

Het internationaal acquisitiebeleid van Overijssel leverde voor de gehele provincie vorig jaar vijftien nieuwe vestigingen op. „Totaal zorgen ze de komende drie jaren voor 40 miljoen euro aan investeringen en 430 banen”, aldus Henk Ligtenberg, hoofd investeringsbevordering Oost NV.

Hightech-bedrijven

De meeste arbeidsplaatsen verwachten bedrijven in de logistieke sector, die voor Zwolle en Deventer hebben gekozen. „In Twente gaat het vooral om hightech-bedrijven, die veelal met minder mensen beginnen.”

Ligtenberg noemt het Zuid-Afrikaanse Hydroclimaponecs en het Belgische Ansem als voorbeelden. Hydroclimaponics ontwikkelt een specifiek bewaterings- en hydrosysteem voor kassen, waarbij men de planten verticaal stapelt, zodat de opbrengst per vierkante meter aanzienlijk wordt verbeterd.

Almelo

Het bedrijf heeft een kantoor in Almelo geopend en wil er later ook de productie opzetten. Softwarebedrijf Ansem start een ontwikkelcentrum in Enschede gericht op industriële en medische sector.

Gedeputeerde Eddy van Hijum (economie) is tevreden met de oogst van de inspanningen om buitenlandse bedrijven en internationaal georiënteerde ondernemingen uit andere delen van het land naar Overijssel te halen. "Internationale handelsbevordering en de acquisitie van nieuwe bedrijven zijn van groot belang voor de ontwikkeling van de regionale economie en de werkgelegenheid. De resultaten die Oost NV boekt, zijn prima."