Nieuws Actueel

Elias: Overheid te passief bij aanpak ICT-debacles

Van onze redactie 8 december 2014

Elias' commissie stelt dat er bij de verantwoordelijke ministeries sprake is van „onvergeeflijke passiviteit'' de laatste jaren. Kennelijk is het nog niet veel beter, want Elias zegt nu dat hij zich ernstig zorgen maakt over het ,,gebrekkige gevoel van urgentie'', dat volgens hem blijkt uit de reacties op het ICT-rapport, dat half oktober uitkwam.

De commissie vreest dat als de opstelling van de overheid niet snel verandert, ,,de enorme verspilling bij ICT-projecten zal blijven voortduren''. Eerder werd geschat dat de vele ICT-debacles de overheid jaarlijks 1 tot 5 miljard euro kosten.

'Miljarden verspild' Commissievoorzitter Elias: „Het lijkt erop dat nog altijd onvoldoende wordt gezien dat we met een noodsituatie te maken hebben en dat er ieder jaar miljarden worden verspild.'' Departementen kijken nog te veel naar de vraag wie de zeggenschap houdt over dure projecten. ,,Terwijl de commissie zegt: alle hens aan dek, hier worden minimaal 10.000 Maserati's per jaar 'vershredderd', nu de bloedende ICT-wond stelpen en een noodverband aanleggen.''

Elias' noodverband is het door zijn commissie voorgestelde bureau dat grote ICT-projecten met een budget van meer dan 5 miljoen euro moet gaan toetsen. De commissie wil dat bureau (BIT genaamd) onder directe verantwoordelijkheid van de premier brengen. Dat is volgens Elias nodig om een einde te maken aan ,,het gepruts van elkaar tegenwerkende departementen en goedbedoelde overlegjes zonder iemand die knopen kan doorhakken''.