Nieuws Actueel

Elke marktdag stuiten kooplieden op vals geld

De afgelopen weken duiken steeds meer valse briefjes van 50 euro op. Marktkooplieden zijn attent.

Van onze redactie 9 maart 2016

Markt Enschede Reinier van Willigen

Er is een verontrustende toename van vals geld op de markt. "Schering en inslag", stelt koopman Robert Zuidema. In de afgelopen weken kwam het elke marktdag wel voor dat ze ermee werden geconfronteerd. Vooral valse briefjes van 50 euro worden aangeboden. De kooplieden hebben een door Bruna gesponsorde, speciale pen gekregen waarmee zij direct kunnen zien of er sprake is van een echt biljet of nep.

VoorkomenVoorzitter Ben Geelink van de Marktbond stelt: "De laatste weken is het veel raak." Marktmeester Annet ten Hoopen zegt: "We doen ons best om het in omloop brengen van vals geld te voorkomen. Afgelopen tijd is het iedere marktdag wel een keer voorgekomen dat er van vals geld sprake was. Ik zeg altijd: 'Kijk goed naar het geld'. Verder heb je de speciale pen die je kunt gebruiken. Als er iets is, zet ik het ook gelijk in de groepsapp." Maar: "Als iemand op heterdaad wordt betrapt, dan neemt die persoon snel de benen. Je hebt dan alleen maar een signalement."

WisselenDat was anders op 20 december. Toen kon een 19-jarige man, die had getracht een vals briefje van 50 euro te wisselen op de zogeheten Noabermarkt worden ingerekend nadat hij door kooplieden was betrapt. Koopman Robert Zuidema: "Hij probeerde het eerst bij mij en later bij een ander. Toen hebben we ingegrepen en hem vastgehouden in afwachting van de politie. In zijn ene broekzak had hij een stapel valse 50 eurobiljetten, in zijn andere zak de omgewisselde briefjes van 10 en 20 euro."

PolitierechterDe 19-jarige bleek een asielzoeker uit Emmen. Onlangs moest hij voor de politierechter in Almelo verschijnen. Hij werd vrijgesproken.

Zuidema en de andere kooplieden zijn daar verbolgen over. "Dit is Nederland op zijn kop", aldus Zuidema. "Van de zotte. Ik sta vijf dagen per week op de markt. Mijn wekkertje gaat om half vier af en dan heb je met zo'n snurker te maken. Het ergste is nog dat hij er zo mee wegkomt."De griffie van de rechtbank gaf gisteren aan dat het vonnis van de politierechter niet schriftelijk is gemotiveerd. Daarom is het moeilijk te achterhalen wat de overwegingen van de rechter zijn geweest. Maar iemand die bij de zitting aanwezig was zegt: "De zitting duurde een half uur. De 19-jarige zei dat hij niet wist dat hij vals geld in zijn bezit had, dat het omwisselen alleen was bedoeld als een vriendendienst voor een persoon. En ook dat hij het nooit meer zou doen en dat het zo goed ging op school en dat hij nog naar het hbo wilde. Hij sprak goed Nederlands en verkocht zich als een keurige jongen. De officier van justitie vroeg 300 euro boete of zes dagen hechtenis. De rechter leek daarin mee te gaan, maar toen rolde die vrijspraak er ineens uit. Die jongen snapte het zelf ook niet goed."

Foto: Enschedese markt (Reinier van Willigen)