Nieuws Actueel

'Elke ochtend alle handen schudden'

Van onze redactie 8 september 2015

Image 5221716

Elke ochtend begint voor Mustapha Hammoudi, conciërge op de Utrechtse School aan de Wittevrouwenkade op dezelfde manier: Hij staat bij de deur en schudt handen. Handen van alle 160 leerlingen die het gebouw binnenkomen. En ook nog van alle collega's.,,Had je gisteren problemen op school? Maakt niet uit, vandaag is een nieuwe dag, en een nieuwe kans,'' zo legt hij uit. Hij kent ze allemaal. De eerste twee weken van het schooljaar, als er tachtig nieuwe gezichten binnenkomen, moet hij even wennen aan de namen, maar daarna vergeet hij ze niet meer.Hammoudi's voornaamste taak is surveilleren in de pauze. ,,De kinderen zitten op het plein te dicht op elkaar. Dat is niet goed, vooral niet voor deze kinderen, die zijn een beetje moeilijker.''

Wat zou u doen als u het voor het zeggen had in het onderwijs?Ik zou willen dat ouders meer betrokken waren bij de school. Soms komen ze niet op oudergesprekken. Ik heb twee kinderen, op een andere school, en elke avond eten we samen, en praten we over hoe het op school was. Ouders moeten af en toe naar school bellen om te vragen of het klopt dat hun kind die dag vroeger thuis was.

De Utrechtse School, officieel OPDC Utrecht, is een orthopedagogisch en didactisch centrum: kinderen die problemen hebben op hun eigen school kunnen hier terecht. Hammoudi: ,,Ik ben heel duidelijk. Sommigen vinden me streng, anderen juist niet. Maar iedereen weet dat ze naar me moeten luisteren. Dat doen ze ook. Soms zijn er problemen in een klas en lukt het een leraar niet iemand eruit te sturen. Dan word ik gehaald, en ik hoef mijn gezicht maar te laten zien of ze komen al mee.''Dat lijkt een wonder, een lastige puber die ten overstaan van zijn klasgenoten stoer moet blijven in zijn conflict met de leraar, gaat dan toch mee met de conciërge.,,Ze weten dat ze me kunnen vertrouwen,'' zegt hij. ,,Ik ben er om ze te helpen. Ik sta erbuiten; de docent is boos, de leerling is boos, maar ik niet. Ik heb ook de afspraak met de leraren dat ze na vijf minuten, als ze even afgekoeld zijn, weer terug mogen in de klas. En wat ook wel meespeelt is dat ik Marokkaan ben en veel kinderen hier ook. Ik snap ze.''Ken jij ook een échte held? Een docent die zijn of haar leerlingen inspireert, een conciërge die elk klusje in recordtempo klaart of een kleuterjuf die de meeste zenuwachtige kleuters onder haar hoede neemt? Nomineer hem of haar dan via www.ad.nl/helden!