Nieuws Actueel

Ellen en Eddy Loohuis openen zorgboerderij in Oldenzaal

Van onze redactie 2 juli 2015

Ellen en Eddy Loohuis openen Erve De Hooge Esch Carlo ter Ellen

Donderdag openen zij de deuren van Erve De Hooge Esch in Oldenzaal. Een huis in de stad voor jongeren met een verstandelijke beperking die toe zijn aan de volgende stap in hun ontwikkeling.Ellen Loohuis opent de deur van haar andere paradepaardje, Erve Meinders in Tilligte. Aan de Westenveldweg krijgt de tweede zorgboerderij langzaam maar zeker vorm. Werklieden zijn nog druk met de afronding van de grote stal en de binnenmanege. ,,Hier komt nog een moestuin", wijst Loohuis op een met onkruid gevuld vak. "En er moet nog het nodige gebeuren aan de inrichting van het terrein, maar daar hebben we nog even de tijd voor."

zorg en agrarische bedrijfsvoeringDe fonkelnieuwe boerderij ademt buiten de nostalgie, maar binnen waant men zich in een moderne woning. "We proberen hier het oude en het nieuwe te combineren." Aan de wand bij de trap oude foto's van een boer die op zijn land bezig is. "Dat is de vroegere eigenaar van deze boerderij. Hij heeft in zijn testament laten opnemen dat als hij uit de tijd zou komen, de boerderij moest worden gebruikt voor zorg en agrarische bedrijfsvoering. Nou daaraan voldoen we zeker met ons concept."

Achtbaan Het is voor Loohuis af en toe net een achtbaan waarin ze zich bevindt. "Het gaat wel snel allemaal, maar we verliezen nooit uit het oog waar we ooit mee begonnen zijn", zegt ze vastberaden. "Zorg en perspectief bieden voor mensen met een beperking op een plek waar heel veel te leren valt, namelijk de boerderij."

ZelfstandigerErve De Hooge Esch in Oldenzaal is een bestaande woning middenin een woonwijk, nabij kinderboerderij de Höfte. Op deze locatie vinden jongeren die toe zijn aan de volgende stap in hun zelfstandigheid vanaf morgen een plek. Het gaat dan globaal gezien om pubers die het fijn vinden wat meer naar de stad te gaan. Ze krijgen een permanente woonplek, onder begeleiding van professionals. Overdag voeren ze wat werkzaamheden uit voor de twee andere locaties en in het weekend kunnen ze lekker naar de boerderij in Denekamp of Tilligte.

Boerderijwinkel Op Erve Meinders in Tilligte komt een boerderijwinkel naast de manege, die nu in bedrijf is en waar ook paardrijlessen worden gegeven. "Onze bewoners verkopen hier hun zelfgemaakte en verbouwde producten. Want het is niet alleen een dagbesteding om mensen bezig te houden maar vooral om te leren", zegt Loohuis.

Ellen en Eddy Loohuis. Foto: Carlo ter Ellen