Nieuws Actueel

Elon Musk is thuiswerkers zat: miljardair wil personeel Tesla terug op kantoor zien

Tesla-topman Elon Musk lijkt het helemaal gehad te hebben met thuiswerken. De miljardair mengde zich woensdag in een discussie op Twitter over de terugkeer naar kantoor. Hij gaf aan een e-mail te hebben gestuurd naar leidinggevenden van de elektrische autoproducent met als onderwerpregel dat op afstand werken niet langer te accepteren valt.

ANP 1 juni 2022

Elon Musk kantoor

Wie is Elon Musk?

Een portret in vier delen

Elon Musk als kind tot en met de topondernemer en miljardair die hij anno nu is. Van de lagere school tot en met Twitter. Een portret van Het Laatste Nieuws in drie delen, met een door De Ondernemer vierde geactualiseerd deel rondom zijn aangekondigde overname van Twitter.

Wie is Elon Musk - deel 1: zijn jeugdjaren - Die jongen met autisme die op z'n 27ste al multimiljonair werd

Wie is Elon Musk - deel 2: de topondernemer - PayPal, SpaceX, Tesla en hoe hij failliet dreigde te gaan

Wie is Elon Musk - deel 3: de 'familieman' - Miljardair met zeven kinderen die de planeet wil bevolken met slimme mensen

Wie is Elon Musk - deel 4: de ongrijpbare - Het avontuur Twitter

Volgens de Tesla-baas moet iedereen die op afstand wil werken 'minimaal' 40 uur op kantoor zijn of anders maar vertrekken. Daarbij is het volgens hem voor verschillende functies noodzakelijk dat mensen zich melden op kantoor. Voor Musk is het ondenkbaar dat bijvoorbeeld een medewerker die gaat over HRM-zaken in de fabriek in Fremont werkt op een andere locatie.

Musk ging niet direct in op de vraag of de e-mail authentiek was. Wel gaf de miljardair sterke aanwijzingen dat dit wel zo was. Zo reageerde hij fel op een opmerking over werken op kantoor als 'verouderd concept'.

'Duizenden werknemers zitten al maandenlang in een bubbel en werken zes dagen per week in ploegendiensten van twaalf uur'

Musk zou bij SpaceX hebben gedreigd om alle stagiaires te ontslaan

Het is niet de eerste keer dat de harde omgang van Musk met zijn werknemers ter sprake komt. Zo zou hij eerder bij zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX hebben gedreigd om alle stagiaires te ontslaan omdat een aantal van hen in de rij stonden voor de koffieautomaat. Voor Musk was dat een belediging voor de productiviteit. Ook zou Musk beveiligingscamera's hebben geïnstalleerd om te controleren of regels worden nageleefd.

De verwijzing in de e-mail naar fabrieksarbeiders is ook interessant in het licht van de situatie in Tesla's eigen fabriek in Shanghai. Duizenden werknemers zitten al maandenlang in een bubbel en werken zes dagen per week in ploegendiensten van twaalf uur. Tot voor kort sliepen velen op de fabrieksvloer als onderdeel van een zogenaamd gesloten productiesysteem, bedoeld om corona buiten te houden en de fabriek draaiende te houden.

Dag- en nachtploegen zouden in geïmproviseerde slaapzalen hun bedden moeten delen

Personeel dat wordt aangenomen om de fabriek op volle kracht te laten draaien, wordt nu heen en weer gependeld tussen de fabriek en hun slaapvertrekken. Dat zijn ruimtes in fabrieken die niet meer in gebruik zijn of een oud militair kamp. De dag- en nachtploegen zouden in geïmproviseerde slaapzalen zelfs hun bedden moeten delen.

Top 10 rijkste mensen ter wereld

Elon Musk mag zich ondertussen de rijkste mens ter wereld noemen, zo is te lezen in dit handige overzicht van 10 rijkste mensen ter wereld. Ook benieuwd naar die andere negen?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws