Nieuws Actueel

Els van Kleef-Visser uit Hengelo runt Strawberries Fashion en helpt vrouwen in ontwikkelingslanden

Van onze redactie 22 juli 2015

Strawberries Fashio Els van kleef Christian van der Meij

Tegenwoordig is ze gesetteld in de Hengelose wijk Slangenbeek, ze is getrouwd met Hengeloër Marcus van Kleef en werkt nu op projectbasis voor voornamelijk de Europese Unie. Over een paar weken vertrekt ze opnieuw, naar Suriname dit keer, maar haar reizen zijn korter en minder frequent.

Een outsider "Op een bepaald moment ging het me tegenstaan om telkens weer een nieuw bestaan op te bouwen, alles en iedereen te leren kennen. Ik zou daar altijd een outsider blijven, realiseerde ik me. Nu voer ik als zelfstandig consultant korte projecten uit, vrijwel altijd op landbouwgebied."

Strawberries FashionBovendien heeft Els een nieuwe missie: Strawberries Fashion. "In Bangladesh zag ik hoe vrouwen stoffen maken. Met een rijgsteek borduren ze verschillende lagen katoen en zijde op elkaar, zodat een bobbelig effect ontstaat. Ook in Mali maken mensen van traditionele technieken gebruik, ze verven handgeweven katoen met modder en kleuren door stof te koken in potten met boomschors. Zo uniek, maar in de praktijk raken ze de stoffen vaak aan de straatstenen niet kwijt. Ik vond het zo jammer als dat verloren zou gaan."

Daarbij is het een manier waarop vooral vrouwen een inkomen kunnen genereren. "Het is werk dat ze graag doen, dat fysiek niet al te zwaar is en waarmee ze een beter leven kunnen krijgen. Mits ze er een goede prijs voor krijgen."

Onderneming Daar strijdt de Hengelose nu voor. Samen met modeontwerpster Rianne de Witte uit Breda en Carolien Oosterik, eveneens uit Hengelo, heeft ze een onderneming opgezet. En is er een modeljurkje ontworpen dat in Nederland gemaakt wordt van stoffen die geïmporteerd zijn uit Bangladesh, Laos en Mali. "Allemaal afkomstig van producenten die ik ken, dat was een voorwaarde. Jammer genoeg wordt het jurkje nog in Nederlandse ateliers in elkaar gezet", zegt Els. "Het streven is om het daar te vermaken, ook vanwege de transportkosten. Maar ze zijn daar nog niet in staat om de kwaliteit te leveren die past bij een jurk van deze prijs."

300 euro Het knielange, mouwloze jurkje kost namelijk rond de 300 euro. Een stevige prijs, realiseert Els van Kleef zich. "Maar dat is puur de kostprijs, wij hebben geen winstoogmerk. We hebben er bewust voor gekozen om het niet via de retail te verkopen, omdat er dan ook nog aan verdiend moet worden. Het is veel geld, maar je hebt wel een handgemaakte couturejurk van zijde of katoen."

"Trade, not aid”Na alles wat Els aan ontwikkelingswerk heeft gezien, is dit iets waar ze in gelooft. "Trade, not aid” Oftewel handel opzetten in plaats van geld storten, dat is de beste vorm van ontwikkelingssamenwerking. Bovendien denken steeds meer mensen na bij wat ze kopen en hoe het is gemaakt. Ik geloof absoluut dat dit de toekomst is."

Foto: Christian van der Meij