Nieuws Actueel

Embraer wil in Brazilië fabriek bouwen voor vliegende taxi’s

De Braziliaanse vliegtuigbouwer Embraer wil een fabriek bouwen in de buurt van São Paulo voor de productie van vliegende elektrische taxi’s. Daarvoor gaat het bedrijf samenwerken met dochteronderneming Eve Air Mobility. Het is de bedoeling dat de zogeheten eVTOL-taxi’s al in 2026 rondvliegen.

ANP 21 juli 2023

ANP210723169 1

De taxi’s stijgen en landen verticaal en lijken daarmee op kleine helikopters. Eén taxi moet plek bieden aan vier tot zes personen. De eerste vluchten worden uitgevoerd met een piloot aan boord. Maar Embraer en Eve denken ook na over de productie van zelfsturende vliegtuigen. Ingewijden van het bedrijf vertellen aan persbureau AFP dat de eerste vluchten ongeveer 50 tot 100 dollar per persoon per rit kosten.

De fabriek wordt gebouwd in de stad Taubaté, op ongeveer 140 kilometer van São Paulo. Embraer heeft al bestellingen ontvangen voor in totaal 2850 vliegende taxi’s, waarmee een bedrag is gemoeid van 1,5 miljard dollar. Het gaat om 28 klanten uit verschillende landen. Tussen de geïnteresseerden zitten onder meer luchtvaartmaatschappijen en helikopterbedrijven.

Eve Air Mobility, dat een beursnotering heeft in New York, boekte in het eerste kwartaal van dit jaar nog een nettoverlies van 25 miljoen dollar. Dat kwam met name door gemaakte kosten voor onderzoek en de ontwikkeling van de eVTOL.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws