Nieuws Actueel

Emoties in rechtbank bij zaak bloedbad Alphen

Van onze redactie 9 december 2014

Nabestaanden van slachtoffers en andere getroffenen van het schietdrama in Alphen aan den Rijn in 2011 hebben daar een procedure aangespannen om de politie aansprakelijk te stellen.

Wapenvergunning De politie had een wapenvergunning verleend aan Van der V., die met psychiatrische problemen kampte. Dat had volgens de slachtoffers en nabestaanden nooit mogen gebeuren. Maar volgens de politie is niemand anders dan Van der V. verantwoordelijk. Uit een registratie in het systeem over een gedwongen opname van Van der V. - die overigens over het hoofd is gezien - bleek volgens de politie geen direct gevaar.

Ook had hij illegaal wapens kunnen kopen, als hij dat had gewild. Een weigering van de vergunning had het drama daarom misschien wel helemaal niet voorkomen, aldus de politie.

Problemen Maar de nabestaanden en slachtoffers vinden dat de politie had moeten weten van de psychiatrische problemen van Van der V, die na het schietdrama zelfmoord pleegde. Hun advocaten wijzen erop dat de politie op de hoogte was van de gedwongen opname in 2006. Als die informatie was opgemerkt, dan had dat volgens hen geleid tot afwijzing toen Van der V. de vergunning in 2008 aanvroeg.

De nabestaanden zitten er mee dat de politie in hun ogen de eigen rol probeert te verkleinen. ,,Slachtoffers en nabestaanden ervaren dat de politie wegkijkt. Ze wilden dat deze procedure niet nodig was geweest. Ze hadden liever dat iemand van de politie hen in de ogen had gekeken en had gezegd: wij hebben het verkeerd gedaan''.