Nieuws Actueel

En nu vol aan de bak: 12.500 oliebollen per uur

Bij de bakkers Arnold Kabbedijk(44) en Dick van Dalen (61) van Meesterbakker Voskamp in Spijkenisse vloeit een traantje, als ze horen dat ze nummer 1 zijn in de AD Oliebollentest 2015. 'Dit is voor een bakker de mooiste prijs.'

Paul Hovius 28 december 2015

Voskampbesteolieboladoliebollentest1065

Bij de bakkers Arnold Kabbedijk(44) en Dick van Dalen (61) van Meesterbakker Voskamp in Spijkenisse vloeit een traantje, als ze horen dat ze nummer 1 zijn in de AD Oliebollentest 2015. 'Dit is voor een bakker de mooiste prijs.'

Lees ook:

Een inkijkje in de economie van de oliebollenkraam De essentie van de beste oliebol

Dat ze een goede oliebol bakten, dat wisten ze inmiddels zelf ook wel. Maar dat het succes van 2010, toen zij de hoogste prijs voor de eerste keer pakten, nu ondanks de toegenomen concurrentie wordt herhaald is 'helemaal fantastisch', schrijft het AD.

Het panel van het Centrum voor Smaakonderzoek komt ook superlatieven tekort. 'Knapperig', 'luchtig', 'perfect' en 'mooie neutrale smaak' zijn maar enkele van de lovende opmerkingen die ervoor zorgen dat Voskamp tijdens de 23ste AD Oliebollentest boven aan de lijst van de 164 bezochte bedrijven eindigt.

Bijschaven

Directeur Cees Weeda(60): ,,Het hele bedrijf is doordesemd van het besef dat wat wij doen niet goed, maar het beste moet zijn.''

En dus is Arnold Kabbedijk, de chef broodbakkerij, eigenlijk al vanaf eind januari bezig met de oliebollen van eind december. ,,Je gaat na waar je in de productie van de afgelopen weken verbeteringen kunt aanbrengen. Of er nog zaken zijn bij te schaven.'' Er is dan voldoende tijd voor bijvoorbeeld overleg met de fabrikant van de oliebollenlijn. Dat leidde dit jaar tot een aanpassing waarbij de olie voortdurend wordt bijgevuld en een verbetering van de verwarmingselementen waardoor de gehele lijn dezelfde baktemperatuur heeft.

Eind september, als de nieuwe oogsten bloem, rozijnen en appels beschikbaar zijn, begint het echte werk. Kabbedijk: ,,Je werkt met natuurproducten die zich elk jaar net iets anders laten verwerken. Een oliebol bakken lijkt heel gemakkelijk, maar om het goed te doen is razend moeilijk.''

En dat betekent dus meters maken, oftewel eindeloos beslagen draaien. Experimenteren met draaitijden, met draaisnelheden. Welke appel wordt het: de elstar of toch die jonagold? De Turkse of de Australische rozijn? En in welk formaat? En hoe wel je die het beste en hoe lang draai je je vulling door het beslag? Veel vragen en oneindig veel details.

Kabbedijk: ,,Ik vergelijk het bakken van een goede oliebol met het bedrijven van topsport. Maar ook Federer moet trainen. Dat doen wij dus ook. Honderden uren heb ik achter de bakoven gestaan.'' In werktijd, maar ook op vrije zondagen. Weeda: ,,Er zijn vele honderden oliebollen doorgesneden om de structuur te bekijken. En eindeloos proeven. Overdreven? Vind ik niet.''

Dat de test leeft, merkt het familiebedrijf Voskamp (17 filialen, vooral op Voorne-Putten; 170 medewerkers) ook aan zijn klantenkring. ,,Vanaf begin november gaat er geen dag voorbij of er wordt wel geïnformeerd naar de stand van de oliebol. Als je iets aan de smaak verandert, reageren klanten daar ook onmiddellijk op. Iedereen leeft enorm mee. Ook in je sociale omgeving of bijvoorbeeld bij de gemeente.''

Topdrukte

Dat het winnen van de test niet alleen een feest is, weten Weeda en Kabbedijk ook. ,,Vanaf het moment dat wij het nieuws hoorden, is het topdrukte. En ook de komende dagen zal er veel van de mensen worden gevraagd, waarbij nachtrust een schaars goed zal zijn.''

Want zij willen koste wat kost de kater van 2010 voorkomen. ,,Ook toen wonnen wij en wij dachten ons goed te hebben voorbereid. Veel extra grondstoffen ingekocht. Maar wij rekenden er niet op dat wij niet twee, maar vier keer zo veel zouden verkopen. Er kwamen mensen uit Enschede die meteen 600 stuks meenamen, voor de hele straat. Halverwege oudejaarsdag moesten wij in veel winkels al klanten teleurgesteld naar huis sturen. Dat zal nu niet gebeuren. Bij de centrale bakkerij aan de Ohmweg 10 (Spijkenisse) richten wij een extra verkooppunt in en gaan wij door met bakken tot de laatste klant zich meldt en met warme oliebollen naar huis gaat.''

De vijf oliebollenlijnen zullen vrijwel continu in bedrijf zijn, 12.500 stuks per uur. ,,Alles van de kwaliteit waarmee wij hebben gewonnen.''

En het aantal dat wordt gebakken? Ooit was Kabbedijk trots dat hij in een seizoen 10.000 oliebollen bakte. Dit jaar zal bij Voskamp de teller de 500.000 passeren.

Bekijk de volledige ranglijst op AD.nl

Reacties

'Nog steeds de beste kraam van Nederland' | 'Aan God alle eer' | 'Prachtige afsluiting van ons jubileumjaar' | 'In januari weer op volle kracht oefenen' | 'We kunnen zeker beter' | 'Na 5 jaar oefenen eindelijk in de top 30' | 'Blij met onze eerste uitslag'

Top 3 minst aantrekkelijke uiterlijk

1. Gebakkraam Van RaaijEnschede 2. Bakkerij KolthofKornhorn 3. Gebakkraam M.G. de WeijerDeventer