Nieuws Actueel

Eneco: Meer winst, minder omzet

Rik Nizet 5 maart 2014

Energiebedrijf Eneco heeft vorig jaar een nettowinst behaald van 241 miljoen euro, 3 procent meer dan in 2012. De omzet daalde wel licht, van 5,26 miljard in 2012, tot 5,25 miljard euro. Dat maakte Eneco, dat in handen is van een groep Nederlandse gemeenten, woensdag bekend.

De inkomsten stonden het afgelopen jaar onder druk door de economische crisis, waardoor vooral de zakelijke klanten minder energie verbruikten. Ook door het zachte weer in de laatste maanden van 2013 werd minder energie verbruikt. Dat werd deels gecompenseerd door het strenge winterweer aan het begin van het jaar.

NettowinstEneco voorziet dat het "niet eenvoudig zal zijn'' om de nettowinst dit jaar te handhaven op hetzelfde niveau als in 2013. De resultaten blijven volgens het concern onder druk staan doordat het niet meer rendabel is om elektriciteit op te wekken met gasgestookte centrales. ,,De ontwikkeling van de elektriciteits-, gas- en CO2 marktprijzen blijft ongunstig voor de elektriciteitsproductie met gascentrales'', aldus Eneco.

RecordbedragEneco investeerde het afgelopen jaar een recordbedrag van 854 miljoen euro in onder meer windmolenparken, zonne-energie en een bio-energiecentrale.