Nieuws Actueel

Energie besparen is ‘hot’ in Twente

Van onze redactie 12 oktober 2015

Duurzaam thinkstock 1

De hal van het gemeentehuis heeft zaterdagmiddag meer weg van een beurs. Kraampjes vullen de ruimte, verkopers en installateurs laten met enthousiasme de nieuwste ontwikkelingen en innovaties op het gebied van duurzaam wonen zien. „We hebben al tien afspraken gemaakt met mensen die geïnteresseerd zijn in een energiescan”, vertelt Thijs Spit van Haafkes Onderhoud, een van de stands op de Duurzaamheidsmarkt. Uitgestald liggen flyers en presentaties over hoe je als bewoner met kleine aanpassingen fors kunt besparen op het jaarlijks verbruik. „Met een infraroodscan brengen we in kaart hoeveel er wordt verbruikt in elke ruimte van het huis. Als de scan rood uitslaat op een kamer, dan valt daar winst te behalen. Het is wel een ontwikkeling die de laatste tien jaar meer is gaan leven onder de bevolking. Duurzaamheid leeft, ook omdat het flink scheelt in je eigen portemonnee.”

EnergieneutraalHet duurzame aspect van de markt sluit aan op de doelstelling van de gemeente Hof van Twente om in 2035 de eerste energieneutrale gemeente van de provincie Overijssel te zijn. Ook Zuiver Hof van Twente, het energiebedrijf dat de gemeente in dat kader op gaat richten, is daarom prominent aanwezig. Belangstellenden schuiven aan en laten zich informeren. „Het gaat niet alleen over zonnepanelen in de gesprekken”, vertelt Wilma Paalman-Vloedgraven. „We hebben een lijst met makkelijke manieren waarop iedereen thuis op energieverbruik kan besparen. Denk aan zaken als een bank die te dicht op de verwarming staat, daarmee gaat veel warmte verloren. Of teveel water gebruiken bij het koken van een ei bijvoorbeeld. Kleine dingen, maar bij elke tip geven we het bedrag wat je op jaarbasis bespaart.”

Hester Stam van de gemeente Hof van Twente vult aan: „Je hoort veel mensen zeggen dat ze hier dingen tegenkomen waar ze zelf nooit aan hadden gedacht. Het is fijn dat we ondernemers op de markt hebben staan. Er wilden er zelfs meer komen, maar daar hadden we de ruimte niet voor. Lang Zult U Wonen richt zich meer op de oudere inwoner, maar we spreken ook jongere mensen. Door een huis vroeg duurzaam te maken, hebben generaties die er na jou wonen er ook wat aan.”