Nieuws Actueel

Energie uit gele 'onderzeeër'

Van onze redactie 10 april 2015

Image 4849303

"Tot nu toe dacht men altijd dat getijdenenergie te duur was", glundert Van Hoeken. "Door er een drijvende centrale van te maken is dat probleem opgelost." Van Hoeken is hoofd van de afdeling nieuwe energie van Bluewater, een bedrijf dat gespecialiseerd is in drijvende platforms voor de offshore en de scheepvaart.

De Bluetec Texel komt binnenkort in het Marsdiep te liggen, bij Texel. Daar gaat hij stroom opwekken voor ongeveer 50 huishoudens. "Dit is de eerste van een serie", zegt Van Hoeken. "We willen dit echt in productie brengen." Vooral in landen met veel afgelegen eilanden, zoals Indonesië of de Filipijnen kan de getijdencentrale nuttig zijn. "De prijs per kilowattuur ligt lager dan die van energie opgewekt met een dieselgenerator."

Grote verschil Het grote verschil met bestaande systemen die gebruik maken van eb en vloed is dat de Bluetec drijft en makkelijk te verplaatsen is. "Tot nu toe zette men vaak een soort windmolen op de zeebodem om energie op te wekken met het getij. Het probleem is dat je er daar slecht bijkunt als er iets stukgaat. Dan heb je duikers nodig, of schepen om de turbines op te hijsen. Deze centrale kun je simpel repareren door een klep open te doen. Alle elektronica zit bovenin. Als er grotere reparaties nodig zijn, kun je hem afslepen naar een haven. Het is niet moeilijk. Als je een dieselmotor kunt onderhouden, kun je dit ook."

Bij Texel levert de turbine nog niet zo veel stroom: dat wordt al meer als het platform in sneller stromend water ligt. Het bedrijf hoopt de opbrengst in de toekomst nog te kunnen vergroten door de turbines efficiënter te maken. "Op dit moment is zo'n centrale voor de Nederlandse markt niet rendabel", zegt van Hoeken. "In de toekomst zie ik dat wel gebeuren."