Nieuws Energie

Tips voor lagere energierekening: 'Laat verduurzaming winkel niet van verhuurder afhangen'

Wat kan je als winkelier doen om een lagere energierekening te krijgen zonder zelf hoge kosten te maken? Energieadviseur Erik van Marrewijk van adviesbureau Stel… komt met tips. ‘Neem ook je eigen verantwoordelijkheid en laat het niet van de verhuurder afhangen.’

Van onze redactie 26 juli 2022

Winkelverlichting uit

Verlichting van een etalage vergt stroom. Foto: Shutterstock

Terwijl de 27 Europese lidstaten dinsdag eens werden over een vrijwillige gasbesparingen van 15 procent, vertelt Van Marrewijk dat je als retailer zelf op dit moment al veel kan doen. Dagelijks adviseert hij ondernemers en particulieren over het verlagen van de gas- en stroomrekening door woning, kantoorpand of winkel te verduurzamen.

,,Helaas is er die verschrikkelijke oorlog in Oekraïne en een torenhoge inflatie voor nodig om dit proces te versnellen. Verduurzamen moeten we al veel langer om ons klimaat te beschermen”, begint hij. ,,Bij het verlagen van de energierekening mag een winkelier zich niet verschuilen achter de verhuurder. Natuurlijk heeft die ook een taak, maar je kunt zelf ook al veel doen. Noem het laaghangend fruit. Het gebeurt echter nog onvoldoende, omdat energie te marginaal is geweest als je het vergelijkt met de totale kosten van een onderneming. Niemand voelde zich verantwoordelijk voor het verlagen van die energierekening.”

Lees ook: WE Fashion-topman Aperghis: 'Energie, huren, inflatie, personeel, het is een spannende periode'

De in Rotterdam wonende energieadviseur is verbaasd hoeveel reclames er nog in de nacht verlicht zijn. Uit doen, is zijn strenge advies. ,,Je kunt daar op jaarbasis veel mee bezuinigen, net als het uitdoen van de terrasverlichting overdag. Ja, er zijn nog steeds terrassen waar overdag licht brandt.”

Tekst gaat onder de foto verder.

Energieadviseur Erik van Marrewijk: 'Gooi licht en ventilatie achter een timer, want als je het aan mensen overlaat, is de kans groot dat er energierekening onvoldoende daalt.' Foto: Stel...

Is de winkelier een ander mens dan thuis? Hij stelt de vraag om aan te tonen dat een winkelier thuis alle verlichting uit doet, maar in zijn of haar winkel lampen laat branden en de thermostaat niet een paar graden lager zet. ,,Het zijn verschrikkelijke open deuren, maar toch kom ik nog te veel bij bedrijven waar lichten blijven branden. Gooi licht en ventilatie achter een timer, want als je het aan mensen overlaat, is de kans groot dat er energierekening onvoldoende daalt. Haal de menselijke factor eruit.”

Het verplicht uitzetten van airco's in winkels krijgt geen warm ontvangst bij INretail

Het verbieden van winkelairco’s zoals dat in een aantal Franse steden plaatsvindt, kan bij Paul te Grotenhuis van winkelbelangenorganisatie INretail niet op goedkeuring rekenen. ,,Veel winkels, in de gewone winkelstraat hebben geen airco en in de winter zullen ze de deur dichthouden om zo minder te stoken.”

Van Marrewijk heeft nog een aanvullende tip voor de winkelier die de winkel verwarmt met een cv-installatie: ,,Stel de cv-ketel eens goed af. Ik constateer een kennishiaat op dit vlak bij ondernemers. Duik de handleiding en stel alles goed in. Het is geen moeite net als kieren dicht te kitten en tochtstrip op ramen en deuren te plakken.”

Lees ook: Voorvechter van circulaire economie BIYU haalt 1,9 miljoen op

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws