Nieuws Energie

Slagers in de hoek waar de klappen vallen: ‘Grote zorgen over de toekomst’

Het slagersvak veranderde de afgelopen jaren sterk. Bij een groter deel van de Nederlanders staat er niet meer standaard dagelijks een stuk vlees op het menu en de stijgende energieprijzen maken het er voor de slagers niet makkelijker op. In het AD vertellen drie slagers over hun bijzondere vak en hun passie.

Tim Koning (AD) 27 september 2022

Slager energieprijzen prijsplafond mkb

Foto: Shutterstock

De Ondernemer Vandaag: dagelijkse nieuwsbrief over ook de energiecrisis

Alles weten over wat het kabinet wel (en niet) gaat doen tegen de energie- en koopkrachtcrisis? Het laatste nieuws over Prinsjesdag als eerste lezen of beluisteren via de nieuwsupdate? Meld je aan voor onze dagelijkse lunch-nieuwsbrief De Ondernemer Vandaag, die doordeweeks rond 12.00 uur in je mailbox valt. Dat kan via deze link.

Fred van Laar van de slachterij Fred. Foto: Rianne den Balvert

Fred van Laar werkt al jaren als slager en heeft zijn eigen winkel in Bergambacht.

,,Ik vind het zelf een schitterende branche, maar ik kan ook wel goed plaatsen dat het beeld over slagerijen niet altijd even positief is. Te veel vlees is niet goed voor een mens en ook niet voor het milieu. Ik vind dan ook helemaal niet dat mensen eigenlijk superveel vlees zouden moeten eten. Ik zou het wel mooi vinden als ze die kleinere hoeveelheid die ze eten dan wel bij een slager kopen. Uiteindelijk hebben slagers zelf meer aan mensen die een paar keer per week kwaliteitsvlees eten en dat bij ons halen, dan aan iemand die gigantisch veel vlees eet maar het bij de supermarkt koopt.

Het is volgens Van Laar vooral belangrijk om achter je product te kunnen staan. ,,En dat doe ik 100 procent. Wij verkopen bijvoorbeeld al 25 jaar vlees van scharreldieren. Dat begon dus al ver voordat het erg populair werd. Ik vind dat belangrijk omdat het beter is voor zowel mens als dier. Daardoor kan ik trotser zijn op het werk dat ik doe en hopelijk een verschil maken.

Energieprijzen en klimaatverandering

,,De variatie maakt het beroep zo uniek. Je voert niet alleen tijdens een werkdag verschillende soorten taken uit, maar doet ook ieder seizoen heel andere dingen. Wij maken maaltijden en die veranderen heel sterk. In de zomer en het voorjaar gaat het veel om de barbecue, in de herfst is wild vlees populair en in de winter verkopen we weer stoofpotjes. Dat maakt het beroep afwisselend.”

Hoewel hij het vak geweldig vindt, maakt hij zich grote zorgen om de toekomst. ,,Ik sta ermee op en ga ermee naar bed. Mijn zoon staat ook in de zaak en ik vraag me af hoe hij met de toekomst om zal gaan als ik stop. Het is heel moeilijk te zeggen wat de komende jaren te bieden hebben. De energieprijzen hebben een grote impact en ook maatregelen tegen klimaatverandering zullen invloed hebben. We zitten in de hoek waar de klappen vallen.”

Lees ook: Essentieel tijdens corona, 'waardeloos' in energiecrisis: bakkers vol onbegrip na advies aan Kaag

Slager Jason de Koning. Foto: Rianne den Balvert

De pas twintigjarige Jason de Koning werkt bij slagerij Gelderblom in Woerden. Hij kwam in de zaak terecht via een stage en hoopt lang slager te blijven.

,,Ik vind het een heel mooi vak. Je werkt veel met mensen en dieren, maar je kan je creatieve kant er ook in kwijt. Het is tof om te zien hoeveel verschillende dingen je met een stuk vlees kan doen. Je hoort vaak dat mensen van mijn generatie vegetarisch zijn. Ik denk wel dat dat beeld klopt, maar ik hoor van vrienden niet dat ze een negatief beeld over mijn baan hebben of zoiets. Dat de jongere generatie wat minder vlees eet merken we gelukkig nog niet terug in de hoeveelheid klanten die we krijgen.

,,We hebben nu eigenlijk meer last van de energiecrisis. Klanten hebben wat minder over en kopen dus minder en wij moeten voorzichtiger omgaan met de stroom. Vroeger lieten we de oven wel eens aan staan, ook als er niets in zat. Zulke dingen doen we nu echt niet meer. Maar er zijn grenzen aan het besparen, de koelcel moet wel gewoon op dezelfde temperatuur blijven draaien.”

Lees ook: Frans van Rooij (ProFri) wil horeca toekomst bieden en omvormen: 'Misschien hebben die ambtenaren wel gelijk en zijn we niet onmisbaar'

Jan Tuithof van slachterij Firma Tuithof. Foto: Rianne den Balvert

Slagerij en slachterij Firma Tuifhof uit Kamerik bestaat inmiddels zo’n 100 jaar. Momenteel staat Jan Tuithof aan het hoofd.

,,Dit is een echt familiebedrijf. Het is altijd in de familie geweest en dat zal hopelijk ook altijd zo blijven. Ik werk momenteel al samen met mijn zoon en ik heb ook twee kleinkinderen die hier aan de slag gaan. Ik kan genieten van alle verschillende delen uit het proces, maar het allermooiste deel van het vak vind ik de kunst om zoveel mogelijk vlees uit een karkas krijgen. Ervoor zorgen dat je er echt alles uithaalt wat erin zit, is een grote uitdaging, maar juist dat maakt het zo leuk.

,,De beeldvorming is heel negatief, maar hoe wij omgaan met de dieren wordt streng gecontroleerd. Er hangen acht camera’s om te kijken of we de regels volgen en er worden regelmatig checks uitgevoerd. Er zijn de afgelopen jaren in Nederland wel vegetariërs bijgekomen, maar wij merken daar gelukkig niet zo veel van. Wij hebben veel oudere klanten en bij die leeftijdsgroep speelt dat net zo veel als bij jongeren.”

Lees ook: Klimaatminister Rob Jetten haalt zijn brood bij bakker Hans in Beek-Ubbergen, maar hoe lang nog?

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws