Nieuws Actueel

Energiehandelaren moeten zich melden

Rik Nizet 6 maart 2015

Energiemeter 335

Bedrijven die vanuit Nederland in energie handelen, moeten zich registreren bij Autoriteit Consument & Markt (ACM) en worden verplicht al hun transacties in gas en elektriciteit bij de toezichthouder te melden. Dat maakte ACM vrijdag bekend.

De maatregelen moeten voorkomen dat bedrijven zich schuldig maken aan handelen met voorkennis en marktmanipulatie. Dergelijk marktmisbruik kan ertoe leiden dat consumenten te veel betalen voor energie. De maatregelen komen voort uit Europese regelgeving. Bedrijven die zich niet registreren, mogen straks niet meer handelen.

Voorkennis en manipulatie"De handel met voorkennis en marktmanipulatie wordt een stuk moeilijker. Overtredingen kunnen door ACM bestraft worden met boetes die per overtreding kunnen oplopen tot 10 procent van de wereldwijde omzet", zegt ACM-bestuurder Henk Don in een toelichting.

Registratie kan vanaf vrijdag via de website van ACM. Vanaf oktober geldt de verplichting alle transacties te melden. Vermoeden de instanties marktmisbruik, dan kan er een onderzoek volgen.

ACER, de organisatie van samenwerkende energietoezichthouders in Europa, gaat de transacties op internationaal niveau volgen. Naast ACER werkt ACM samen met verschillende nationale en internationale opsporingsorganisaties.