Nieuws Actueel

Energiereus E.ON krimpt

Bram de Vrind 12 augustus 2015

E on 335

De Duitse energiereus E.ON heeft de winst in het eerste halfjaar met ruim een vijfde zien terugvallen. De resultaten werden gedrukt door lagere energieprijzen. Er werd wel meer stroom en gas aan de man gebracht, maakte het bedrijf woensdag bekend.

E.ONs onderliggende winst liep terug van bijna 1,5 miljard euro in de eerste zes maanden van vorig jaar naar een kleine 1,2 miljard euro. Het resultaat was wel iets beter dan analisten hadden voorspeld. De omzet van E.ON groeide met 5 procent naar 57,3 miljard euro.

Het concern maakte er eerder al geen geheim van dat 2015 een lastig jaar zou worden. Net als andere nutsbedrijven in Duitsland voelt E.ON de gevolgen van het besluit van de Duitse overheid om te stoppen met kernenergie. Door de massale overstap van energieleveranciers op de opwekking van zonne- en windenergie en de zwakke economische groei in Europa staan de marges in de sector fors onder druk.

E.ON herhaalde woensdag zijn eerdere prognose om in het hele jaar uit te komen op een onderliggend resultaat tussen de 1,4 miljard euro tot 1,8 miljard euro.

Het bedrijf is bezig met een transformatie van de eigen organisatie om beter in te kunnen spelen op de nieuwe marktomstandigheden. Eind vorig jaar maakte E.ON bekend dat het oude technologieën om elektriciteit op te wekken wil onderbrengen in een zelfstandig bedrijf dat in 2016 een eigen beursnotering moet krijgen. De energiereus wil zich volledig kunnen toeleggen op groene alternatieven.