Nieuws Actueel

Energiesector stut Wall Street

Van onze redactie 16 december 2014

Halverwege de handelssessie stond de Dow 0,2 procent hoger op 17.213 punten de kreeg de S&P 500 er 0,1 procent bij op 1990 punten. De Nasdaq daalde 0,3 procent tot 4590 punten. De S&P 500 staat ondanks de opleving nog 2,9 procent in de min deze maand. Mocht dat niet worden goedgemaakt, dan is het eerste verlies in de maand december sinds 2007 een feit.

Energiebedrijven als Range Resources, Nabors Industries en Diamond Offshore, die de afgelopen weken hard werden geraakt door de ogenschijnlijke vrije val van de olieprijzen, boekten winsten tussen 4,5 en 7,5 procent. Een vat Amerikaanse olie werd 0,6 procent goedkoper op 55,62 dollar.

Op macro-economisch gebied kwam een uur voor de handelsaanvang nog een opsteker over de huizenmarkt naar buiten. Het aantal nieuwbouwwoningen bleef in december voor de derde maand op rij boven 1 miljoen stuks op jaarbasis. Gezien de recente reeks overwegend gunstige macrorapporten wordt op Wall Street al een tijdje gespeculeerd op het moment waarop de Fed besluit de rente te verhogen. De Fed hield het tot nu toe bij de toezegging dat de rente nog ,,aanzienlijke tijd'' laag blijft, maar economen verwachten dat die zinsnede woensdag geschrapt wordt.

EPA