Nieuws Actueel

Engelse topclub vallen voor ballenpomp uit Hardenberg

Van onze redactie 8 mei 2015

Voetbal sport thinkstock

De TarQa werkt tot een nauwkeurigheid van 0,01 bar. Zodra de bal op druk is, klinkt er een signaaltoon, licht het bedieningspaneel op en kan de volgende bal opgepompt worden. De TarQa onthoudt de laatst ingestelde druk. Bij de introductie vier jaar geleden verkocht de pomp goed, maar toch vond het duo dat ze er niet alles uit haalden. Ze zochten de samenwerking met de ondernemers Henk en Maurin Kieft. Speq Innovations was geboren. “We zijn allen overtuigd van het idee. Maar het goed op de markt brengen vergt een andere aanpak. Je moet buiten je eigen zone. Wij zijn de technische jongens. Er moest een frisse wind door”, legt Muller uit.

ProductieDe pomp is nu in productie bij Masévon en Speq Innovations, de buren van Dijkhuis Aannemersbedrijf. Via de eigenaar, Eberhard Dijkhuis, kwam het balletje aan het rollen. “Hij kende Erwin Koeman van de wintersport en wilde wel een mail sturen. Een dag later had ik een mailtje terug van Southampton, dat ze graag een afspraak wilden maken”, zegt Maurin Kieft.

ArsenalEen mailtje naar Andries Jonker, hoofd jeugdopleiding bij Arsenal, had hetzelfde effect. “Na een demonstratie was de materiaalman direct enthousiast. Hij zei: ‘Ik gooi mijn rotzooi direct aan de kant’. We hebben er gelijk twee ballenpompen achtergelaten.”

ClubsIn de regio rond Hardenberg gebruiken veel amateurclubs de ballenpomp al. In Twente zijn VV Den Ham, DSVD Deurningen en Rood Zwart Delden klanten. In Nederland was PEC Zwolle vorig jaar zomer de eerste profclub die de pomp in gebruik nam. Daarna volgden AZ en Volendam. Kieft heeft verder een principe-akkoord met PSV voor het gebruik van de TarQa en ook FC Utrecht heeft interesse. “Het gaat nu best hard. De ene week heb je Arsenal aan de lijn, een week later spreek je met De Meeuwen uit Biggekerke in het puntje van Zeeland.”

De ballenpomp heeft twee versies. De TarQa 1000 van 375 euro moet nog aan een compressor vastgemaakt worden, de TarQa 2000 (450 euro) heeft een ingebouwde compressor. “Sommige amateurclubs vinden dat te veel geld. Materiaalmannen zijn regelmatig ook oude, kribbige mannetjes. Die moeten meestal niets van vernieuwing hebben. Maar dan bieden we ze een proefperiode aan. We hebben er nog geen een terug gehad”, lacht Kieft.