Nieuws Actueel

Eni: Gazprom levert geen gas meer aan Italië

Het Russische staatsgasconcern Gazprom levert geen aardgas meer aan Italië. Dat meldt het Italiaanse olie- en gasbedrijf Eni. Eni zegt geïnformeerd te zijn door Gazprom dat het niet mogelijk is om gas aan Italië vanuit Oostenrijk te leveren vanwege een transportprobleem.

ANP 1 oktober 2022

ANP011022093 1

Een woordvoerder van Eni stelt dat er wordt gecheckt bij Gazprom of het mogelijk is dat de gasleveringen aan Italië weer hervat kunnen worden. Het Russische gas dat via Oostenrijk aan Italië wordt geleverd komt via pijpleidingen door Oekraïne. Dat gas komt Italië binnen via de stad Tarvisio die ligt aan de grens met Oostenrijk.

Italië is bezig zijn afhankelijkheid van Russisch gas af te bouwen door meer te importeren uit bijvoorbeeld Algerije en versneld werk te maken van hernieuwbare energiebronnen. Voor de oorlog in Oekraïne was Rusland goed voor circa 45 procent van het gasverbruik in Italië. In juni was dit gedaald naar 25 procent.

Het nieuws uit Italië komt bovenop de explosies die afgelopen week de gaspijplijnen Nord Stream 1 en 2 tussen Rusland en Duitsland in de Oostzee hebben beschadigd. Er zijn vermoedens dat er sabotage is gepleegd aan de pijplijnen.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws voor ondernemers.

Ontvang dagelijks onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste ondernemersnieuws