Nieuws Actueel

Enschede is gevraagd, maar doet niet mee aan winkelexperiment Henk Kamp

Van onze redactie 19 maart 2015

Image 4815453

Het verzoek om mee te doen kwam van Marijke van Hees. De Enschedese oud-wethouder is voorzitter van de Retailagenda, de commissie die in opdracht van Kamp uitzoekt hoe de winkelgebieden in steden tegen de verdrukking in levendig te houden. Een jaar geleden was Van Hees nog de wethouder die over het winkelhart van onze stad ging.

Gebiedsprofielen„We hebben de verdiepingsslag net al gemaakt”, zegt Jan Arie Bijl van de gemeente, verwijzend naar het idee de binnenstad te verdelen in gebiedsprofielen, waar winkels, cultuur of horeca de boventoon gaan voeren. Daarin is bijvoorbeeld afgesproken dat in het kernwinkelgebied maximaal 10 procent horeca mag komen. Het kernwinkelgebied omvat Van Heekplein, Klanderij, Kalanderstraat, Langestraat en Raadhuisstraat.

Zou Enschede het regelloze winkelgebied omarmen, dan zouden winkels meer horeca kunnen bieden. „Daar zit de spanning”, zegt Bijl, „daar is de horeca niet blij mee.”

In de Retailagenda worden de winkeliers meer kansen geboden. „Dat loopt al bij ons”, zegt Bijl. „Wij lopen voorop, denken we.”Regelvrijheid Martin Dijkstra van Federatie Centrumondernemers Enschede vertelt dat het verzoek van Van Hees eerdaags op de agenda van de FCE staat. Dijkstra bekent „niet meteen helemaal enthousiast” te zijn over de proef met regelvrijheid.

Roel Blaauw van Winkeliersvereniging Winkelhart Enschede staat evenmin te popelen voor de regelvrije proef. Van Hees heeft hem pas een week of vier, vijf geleden gevraagd. Blaauw: „De tijd was te kort. Je hebt een goede organisatie nodig. Op het moment lopen er al zo veel projecten. Als dit er maar bij doet, doe je het niet goed. Daarbij, na een jaar kunnen we zo inspringen als we willen.”

Adviesbureau Goudappel Coffeng bracht van 100 kernwinkelgebieden in het land de sterkten en zwakten in beeld. In de vorige week gepubliceerde onderzoeksresultaten steekt in Twente Enschede er bovenuit met haar vitaal centrumgebied.