Nieuws Actueel

Enschede krijgt de eerste biologische voedselcoöperatie van Twente

Van onze redactie 6 oktober 2015

Susanne Groten Annina Romita

Volgende week wordt de eerste informatiebijeenkomst gehouden. Een deskundige zal over de ervaringen vertellen van al bestaande voedselcoöperaties in Wageningen, Nijmegen, Utrecht, Amersfoort en Amsterdam.Medezeggenschap Een voedselcoöperatie is een groep mensen die zijn groenten, fruit en andere (voedings)producten gezamenlijk inkoopt rechtstreeks bij boeren in de buurt of bij een (coöperatieve) groothandel. Deze klant-leden leggen een bepaalde som in de coöperatie in en hebben als aandeelhouder medezeggenschap. Consumenten spelen zo een heel andere rol in een voedingswinkel: zij praten mee over de inkoop van producten en mogen meebeslissen.Winst Overigens kunnen ook mensen die zelf geen klant zijn investeren in een coöperatie. Winst is geen vies woord, maar die komt wel ten goede aan de coöperatie zelf. En dat zijn dus de leden/investeerders.Financieel onafhankelijk Een belangrijke reden om een voedselcoöperatie op te richten is om financieel onafhankelijker te kunnen zijn en de zeggenschap van externe financiers als banken te kunnen beperken, vertelt Susanne Groten. Een voedselcoöperatie betekent verder dat producenten uit de omgeving meer verzekerd zijn van afzet. Een coöperatie is volgens Susanne Groten een antwoord op het 'economische geweld van de grote supermarkten'. Die hebben zich sinds vorig jaar op biologische producten gestort, omdat dat een enorme groeimarkt is. Maar in zijn algemeenheid zijn dat volgens Susanne Groten producten waarvan de kwaliteit niet te vergelijken is met die van traditionele, biologische leveranciers. Die kleinere speciaalzaken krijgen het door de druk van de supermarkten steeds moeilijker. "Daar zul je nieuwe antwoorden op moeten bedenken."Vijftienjarig bestaan Het Ecocentrum aan de Emmaweg viert eind dit jaar het vijftienjarig bestaan. "In al die jaren hebben we een geleidelijke groei doorgemaakt." Als inderdaad een voedingscoöperatie wordt opgericht, zal dat niet leiden tot een forse uitbreiding van het assortiment voedingsproducten, meent Groten. "De gemiddelde supermarkt leidt tot keuzestress. Wij zijn in al die jaren altijd selectief geweest in het assortiment. Dat zal zeker zo blijven."

Foto: Annina Romita