Nieuws Actueel

Enschede wil band met Duitse medicijnproducent Pharcona versterken

Van onze redactie 10 april 2015

Pharcona

Het bedrijf van Reinhard Lösing werd opgericht in 1996. Pharcona produceert en levert aan grote Duitse ketens. Vorig jaar werd 23 miljoen euro omgezet en was er sprake van een groei van 14 procent.

DCWPharcona besteedt veel inpakwerk uit aan DCW. „Voor Pharcona maar ook voor Polyclean in Ahaus en Sulá in Metelen werken we met een groep van tachtig tot honderd medewerkers het hele jaar door”, vertelt Gerard Harmelink. „Voor andere klanten als Goeckener in Ahaus, Veceremos in Legden, Promoportal in Münster en Alfatex in Gronau werken we vooral op projectbasis met twintig tot zeventig man. Dat hangt af van de omvang van het project. Bij alle klanten gaat het vooral om verpakkingswerk.”

DuitslandHarmelink richt zich momenteel voor zijn acquisitie nagenoeg alleen op Duitsland. Hoe hij dat doet? „Gewoon bellen en nog eens bellen en zeggen wat je als bedrijf doet en kunt. Wat de Duitse klanten aanspreekt, is dat wij veel flexibeler zijn en in Enschede ook ruime opslagcapaciteit hebben voor hun producten. We kunnen grote opdrachten aan.”

TouringcarReinhard Lösing beaamt dat. Zijn bedrijf ligt op aantrekkelijke afstand van de DCW-locatie aan de Kuipersdijk in Enschede. Maar er wordt voorzichtig aan gedacht DCW-medewerkers per touringcar naar Duitsland te vervoeren. „We kunnen met collega-bedrijven hier een hal huren. Daardoor blijven we verschoond van transportkosten.” De afvaardiging van de DCW en wethouder Welman die werk en inkomen in portefeuille heeft zien wel iets in zo’n plan.

WerkgelegenheidHet creëren van werk, dat is waar het in Enschede met een werkloosheidspercentage van inmiddels volgens de gemeente dik 16 procent, om draait. „En dan is”, zegt Welman, „de Duitse markt een interessante.” Vanaf juni vorig jaar heeft de gemeente met Peter Schildkamp een eigen projectleider voor Duitsland aan het werk. Lokaal, regionaal, vanuit de provincie maar ook vanuit Den Haag is Schildkamp er inmiddels in geslaagd de netvliezen van die kant behoorlijk op Duitsland gericht te krijgen.

Schildkamp deelt de opvatting van wethouder Patrick Welman dat naast beleidsmatig werken voor de middellange en langere termijn slagvaardig en praktisch werken de voorkeur geniet. En daar hoort regelmatig je gezicht laten zien bij Duitse overhededen, instanties en bedrijven bij. „We zetten die aanpak met kracht voort”, verzekert Welman.

Bij Pharcona werken op dit moment tussen ruim honderd Duitse werknemers twee Enschedeërs.

Foto: Bezoek Pharcona (Reinier van Willigen)