Nieuws Actueel

Enschede wil winkels binnenstad thematisch rangschikken

Van onze redactie 11 november 2014

Het centrum moet compacter, vindt het college van burgemeester en wethouders en het liefst worden de verschillende winkelbelevingen bij elkaar gezet in één sector. Zo wordt de Enschedese binnenstad volgens hen aantrekkelijk voor de consument. Volgens wethouder Patrick Welman hoeven bestaande ondernemingen niet te verhuizen naar de voor hun geschikte sector. „Maar aan de hand van een beleid kunnen we nieuwe ondernemingen wel weigeren op een bepaalde locatie.”

Sectoren De binnenstad wordt straks verdeeld in vier sectoren. Zo wordt de omgeving van het Van Heekplein, inclusief de Klanderij, straks aangeduid als ‘recreatief winkelen’. Hier is alleen plek voor grootschalige detailhandel en (inter)nationale winkels, de zogenaamde publiekstrekkers, zoals de Primark. Omliggende gebieden vallen onder de sector ‘verrassend winkelen’. Hier zijn de zelfstandige winkeliers en speciaalzaken te vinden.

De sector ‘gemengd creatief’ moeten een broedplaats worden voor ondernemingen die de diversiteit en aantrekkelijkheid van de binnenstad vergroten. De bestemmingen worden hier vrijer, hetgeen een combinatie van winkels, horecazaken, ateliers en bed & breakfasts mogelijk moet maken.

Foto: Marieke Bakker