Nieuws Actueel

Enschede wordt onderdeel van ‘slimme stad’

ENSCHEDE - Enschede gaat samen met het Duitse Heidelberg en de Amerikaanse stad Palo Alto vorm geven aan de slimme stad. Drie stadsbesturen, drie universiteiten en meerdere technologiebedrijven willen bestaande technieken slim koppelen om zo schonere steden met minder opstoppingen en minder energieverspilling te krijgen.

Van onze redactie 9 november 2015

Enschede Carloter Ellen

Een bezoek aan vrachtvervoerder FedEx ging tot verdriet van de delegatie niet door, maar op andere fronten heeft de Enschedese verkenningsreis in Amerika hoopvolle afspraken opgeleverd. Dat zegt wethouder Patrick Welman van economische zaken, die samen met burgemeester Onno van Veldhuizen, de Universiteit Twente en Enschedese hightech bedrijven in de regio Silicon Valley de aanzet voor een intensieve technologische samenwerking heeft gegeven.

Technologische snufjesDeze samenwerking moet er toe leiden dat technologische snufjes op het gebied van internettechnologie, energie en milieukunde beter aan elkaar gekoppeld worden om zo gezondere en meer comfortabele steden te scheppen. „Er is bijvoorbeeld al een soort ei beschikbaar met een sensor die de luchtvervuiling meet. Weet je die aan een systeem te koppelen dat de bezettingsgraad van parkeergarages bijhoudt, dan krijg je een schat aan gegevens waarmee je schonere lucht en een betere verkeersafwikkeling kunt regelen”, zegt Welman.

Internet der dingenHet internet der dingen, zo wordt de nieuwste stap in de informatie- en communicatietechnologie genoemd. De koppeling van slimme sensoren, zenders en computers zorgt ervoor dat volle vuilnisbakken seintjes afgeven dat ze geleegd moeten worden, koeien hun boer waarschuwen dat ze koorts hebben en dijken dat ze op doorbreken staan. Juist in de koppeling van losstaande technieken ontstaan nieuwe gebruiksmogelijkheden die maatschappelijke problemen helpen oplossen en voor nieuwe economische groei en werkgelegenheid kunnen zorgen.

De banden tussen Enschedese technologiebedrijven en de UT dateren al uit de jaren ’80. De Amerikaanse technologiestad heeft ook een officiële vriendschapsband met de Duitse universiteitsstad Heidelberg, waar het toonaangevende softwarebedrijf SAP is gevestigd. SAP speelt samen met netwerkspecialist Cisco uit Palo Alto een belangrijke rol in de plannen om samen met Enschedese wetenschappers en technologen vorm te gaan geven aan de slimme stad. Op korte termijn volgen vervolgafspraken.

Foto: Carlo ter Ellen