Nieuws Actueel

Enschedese vastgoedman en Rabobank recht tegenover elkaar vanwege ‘renteswap’

Van onze redactie 25 maart 2015

Image 4287269

Munnik zegt de verslagen nodig te hebben voor een claim die hij bij de Rabo wil neerleggen. De Enschedese ondernemer zegt nu al zes ton op de in 2008 gekochte renteswap verloren te hebben en de schade loopt nog verder op.

Meest besproken financiële contracten

Rentederivaten zijn momenteel de meest besproken financiële contracten van Nederland. Circa 17.000 van deze 'renteswaps' verkochten de banken in de achterliggende jaren. Ze moesten de kopers beschermen tegen een stijgende rente. De rente ging echter, tegen de verwachting in, omlaag.

Munnik kocht in 2008 voor een miljoen euro een tankstation aan de Oliemolensingel in Enschede. De Rabobank financierde de transactie. Toen Munnik de koopovereenkomst al getekend had, kwam de Rabo met de aanvullende eis dat het risico van 70 procent van de koopsom moest worden afgedekt met een rentederivaat. Munnik voelde zich met de rug tegen de muur gezet en ging onder protest akkoord.

Misleiding

Raadsman J.M. Wagenaar van Munnik zei dinsdag dat de bank zijn cliënt had misleid toen de accountmanager ‘even bij hen thuis langskwam om een handtekening te halen die nodig was voor het dossier’. Op slinkse wijze had de Rabo volgens Wagenaar in de brief ook een schikking over de renteswap ingebouwd. Munnik zou niet precies hebben beseft waarvoor hij in de haast precies tekende.

Rechtbankpresident M. Verhoeven doet over twee weken uitspraak.