Nieuws Actueel

Enschedese winkels houden ondanks The Passion ‘gewoon’ koopavond

Van onze redactie 1 april 2015

Primark ivokruger

En toch... Als het Van Heekplein morgenavond volgestroomd is en het plein om die reden wordt afgesloten, gaat een aantal winkels op dat moment ook dicht. Ze zijn dan niet meer bereikbaar voor winkelend publiek. Dat geldt overigens niet voor onder meer Primark, Sting, V&D en de zaken in de Klanderij. Deze winkeliers zeggen in principe de deuren tot 21.00 uur open te willen houden, maar houden een slag om de arm houden. Ook voor andere winkels in de stad geldt dat als het helemaal stilvalt omdat mensen naar The Passion willen kijken, ze de winkel niet per se openhouden. Ook al om personeel de kans te bieden naar The Passion te kijken.

Druk Paasweekend

Bij het besluit om donderdag mogelijk een half uur of uurtje eerder te sluiten, speelt mogelijk ook dat de ondernemers nog twee zeer drukke dagen wacht. Goede Vrijdag is in Duitsland een vrije dag en, zeker bij goed weer, een topdag voor de Enschedese binnenstad. Er is die dag ook een extra warenmarkt op het Van Heekplein. De afbouw van het podium van The Passion staat die niet in de weg.

Paaszaterdag is standaard ook een zeer drukke dag voor de middenstand. Dan is er de gewone warenmarkt op het Van Heekplein. Eerste paasdag, tevens eerste zondag van de maand, blijven de winkels dicht. De koopzondag vervalt en wordt ook niet naar een week later verschoven. De eerste volgende koopzondag is op 26 april, maar dan zonder belevenismarkt op het Van Heekplein. Hier wordt die dag het podium voor Koningsnacht opgebouwd.

Foto: Hoeveel winkels zullen er donderdagavond tijdens The Passion open zijn op het Van Heekplein? Primark is voornemens om gewoon vast te houden aan de koopavond. (Ivo Kruger)