Nieuws Actueel

Erasmusprijs voor Wikipedia

Van onze redactie 15 januari 2015

De prijs wordt in bijzonder toegekend aan Wikipedia als zogenoemde community, een gemeenschap van tienduizenden vrijwilligers die wereldwijd de encyclopedie bijhouden en vormgeven.

Kroon "Door haar open karakter draagt Wikipedia bij aan het besef dat bronnen van kennis niet neutraal zijn en steeds gewogen moeten worden", meldt de stichting.

Wikimedia Nederland, de organisatie die Wikipedia in ons land ondersteunt, is blij met de toekenning. Het is de kroon op het werk van de vrijwilligers, vindt directeur Sandra Rientjes. "We weten dat Wikipedia ook in Nederland voor veel mensen één van de belangrijkste bronnen van informatie is. Voor hen is Wikipedia er gewoon", aldus Rientjes.

15.000 euro De Erasmusprijs gaat jaarlijks naar een persoon of instelling die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. Aan de prijs is een geldbedrag van 15.000 euro verbonden.

De prijs wordt al sinds 1958 uitgereikt. Bekende laureaten zijn Charlie Chaplin, beeldhouwer Henry Moore, econoom Jan Tinbergen, architect Renzo Piano en dirigent Bernard Haitink.