Nieuws Actueel

Eric Spit van Proefwerck in Hengelo: ‘Ik verkoop producten die écht speciaal zijn’

Van onze redactie 13 augustus 2015

Eric Spit Carloterellen

Waarom de onderneming van Eric Spit deel uit maakt van de Eerlijk Winkelen route in Hengelo is duidelijk: alle producten die verkrijgbaar zijn in de winkel en alle producten waar hij mee kookt zijn naar eigen zeggen eerlijk en puur. In zijn winkel verkoopt Spit wijnen van kleine wijnboeren, speciale kazen, olijven, oliën en pasta’s. Absolute favoriet volgens Spit is de pecorino: een schapenkaas uit Sardinië die later in Milaan wordt geïnjecteerd met truffel. „Voor deze kaas komen mensen naar de winkel.”Kleine producentenSpit koopt de wijnen en delicatessen alleen bij kleine producenten in. „Zo weet ik zeker waar de producten vandaan komen en dat het biologisch en van goede kwaliteit is. Als ik dezelfde producten als Albert Heijn of de Jumbo zou aanbieden heeft dat geen zin. Ik verkoop producten die écht speciaal zijn.”KookstudioHet idee voor de winkel en kookstudio is ontstaan uit een passie voor koken. Veertien jaar geleden sloot Eric Spit zich aan bij een kookgroep in Enschede, later begeleidde hij zelf kookgroepen. „Ik kon een aantal kookgroepen van een bekende overnemen. Toen ik in totaal zeven kookgroepen had kwam het idee in me op om voor mezelf te beginnen. Het pand waar ik nu in zit kwam vrij, toen was de keuze snel gemaakt.”De mensen die meedoen aan de kookgroepen variëren in niveau van koken. „Je hoeft niet per se goed te kunnen koken om mee te doen aan de lessen. Het plezier dat de mensen hebben vind ik het belangrijkst.”WijnenSpit heeft zelf een wijnopleiding gevolgd en geeft nu ook wijncursussen van Horeca Nederland bij Proefwerck. „De bedoeling van de wijncursussen is om op een informele manier kennis te maken met wijn. Tijdens de wijncursussen kunnen we de deelnemers klaarstomen voor het behalen van een wijnbrevet als ze dat leuk vinden. Daarnaast bieden we wijn & spijsavonden aan waar we een avond heerlijke wijnen en kazen proeven met ongeveer tien man.”ReceptOver zijn favoriete recept hoeft Eric Spit niet lang na te denken: Spaghetti Vongole. „Daarvoor kan je me ’s nachts echt wakker maken”, zegt Spit lachend.

Archiefbeeld: Eric Spit, 2013 (Carlo ter Ellen)