Nieuws Actueel

Ero von Schomberg van Premio Ronden Banden en Autoservice: ‘Zonder mijn vrouw en kinderen had ik het niet gered’

Van onze redactie 11 november 2015

ZM Premio 3 1

Ero: “Ik zit sinds vorig jaar in de banden. Samen met mijn compagnon Wim Zwiers heb ik Premio Ronden Banden en Autoservice opgezet, naast ons al bestaande bedrijf Truck Trailer Repair. We leveren een totaalpakket, met onder andere APK voor vrachtwagens en personenwagens. We hebben een haal- en brengservice voor bedrijven en particulieren en werken daarnaast voor zeventig leasemaatschappijen.

In 1979 kwam ik in het internationale transport terecht, bij Haarman Transport. Ik ben begonnen als loodsmedewerker en assistent planner binnenland. Dat ging zo goed dat ik in 1996 eigenaar van het bedrijf werd, samen met mijn toenmalige compagnon Erik Bos. Binnen twee jaar zaten we van veertien op vijfendertig auto’s en hadden we een opslag gebouwd voor Vredestein. We waren specialist op de Duitstalige landen en reden bijvoorbeeld voor tuinmeubelengigant Hartman, Hunter Douglas DAF en andere verladers. Naast ons eigen bedrijf hebben we, samen met Vaartjes, Haarman, Bolk en HST, VHB Logistics opgezet. Hierdoor konden we heel Europa aan de verladers aanbieden. We hadden elk onze eigen expertise, er was één manager om de vrachten te verdelen onder de aandeelhouders en onze verladers hadden een aanspreekpunt.

HartinfarctIk ben altijd iemand geweest, die ook op de werkvloer te vinden is. Ik nam vaak ’s nachts halverwege Duitsland een vrachtwagen over om de chauffeur te ontlasten en dan zat ik ’s morgens weer vroeg op kantoor. Erik hielp met laden en lossen. Het was samen de schouders eronder. In 2007 kwam Gerard Terbrugge van HST bij ons. Hij wilde Duitsland erbij en deed ons een bod. We waren er snel uit. Voorwaarde was dat ik mee ging om de planning aan te sturen. Na een half jaar kreeg ik een hartinfarct. Ik ben gestopt en moest een jaarlang noodgedwongen rustig aan doen.

ItaliëDoor mijn hartinfarct ben ik veel in Italië geweest. Wij hebben een tweede huis in Le Marche, in de buurt van Ancona. Het is een voormalig kloostertje uit 1794. Ik geniet samen met mijn gezin van de authenticiteit en eenvoud daar en ik ben er bevriend geraakt met de wijnboeren. Ze hebben kleine bedrijfjes, waar oma nog in de keuken in de spaghetti staat te roeren. Ze wilden graag dat hun wijn bekend werd. Samen met mijn vrouw Charlotte, die niet alleen yogalerares is, maar ook opgeleid tot sommelier-gastronoom, heb ik een website opgezet en die wijn voor hen verkocht, onder andere aan een aantal restaurants in Enschede en Oldenzaal. Dat hebben we drie jaar lang gedaan.”

HorecaDe wijn zorgde ervoor dat ik in de horeca terecht kwam, in een goedlopend Italiaans restaurant. Het eten was er top, maar er moest het nodige worden bijgeschaafd op financieel- en managementgebied. Ik pakte, net als in de Haarman-tijd, weer alles aan, stond koffie en wijn in te schenken, verplaatste tegels en was in de weer met de bladblazer. Het was slopend en na een jaar vond ik het mooi geweest. Ik verkocht mijn aandelen en ben met Wim Zwiers TTR begonnen.”

MisbruikZakelijk en privé lopen vaak door elkaar. Von Schopmbergs tweede hartinfarct kwam niet van het werken, maar door het niet verwerken van zijn verleden. Hij werd in zijn jeugd misbruikt en mishandeld binnen zijn eigen gezin. Als gevolg daarvan is hij doof aan één oor en toen hij een keer in het ziekenhuis werd nagekeken, vroeg de arts of hij ooit een ongeluk had gehad. Zijn linker oogkas bleek te zijn verbrijzeld. Die ellende heeft doorgewerkt in zijn latere leven, dat is een erfenis, die hij met zich meedraagt. “Dat ik zakelijk succesvol ben geworden, heb ik misschien wel aan mijn slechte jeugd te danken,” zegt hij. “Ik werkte dag en nacht, het was mijn redding en mijn vlucht. Het heeft me het nodige gekost: het opgroeien van mijn kinderen, kanker op zesentwintigjarige leeftijd en twee hartinfarcten. Zonder mijn vrouw en mijn twee kinderen had ik het niet gered. Ze hebben altijd achter me gestaan.

Tegenwoordig probeer ik mijn leven anders in te richten. Ik ben gelukkig in Italië en hier. Ik geniet ervan om mensen bij elkaar te brengen, ik golf en ik schilder met veel plezier. Toen ik eraan begon, wist ik niet dat ik kon schilderen, maar mijn leraar Franco Soro zei: ‘Probeer het maar, iedereen kan schilderen’. Het komt er alleen de laatste tijd niet meer van, maar ik ga het zeker weer oppakken.”

Meer lezen? In Twentse Zakenmannen vind je 43 verhalen van ondernemers uit de regio. Op de site komen twee keer per week verhalen uit het magazine voorbij. Wie liever een gedrukt exemplaar leest, kan het magazine voor 6,95 euro bestellen door een mailtje te sturen naar info@oostdeondernemer.nl

Lees ook: - Wie staan er in het Twentse Zakenmannen Magazine?- 8 opvallende quotes van Twentse zakenmannenFoto: Twentse Zakenmannen.