Nieuws Actueel

Etam in zwaar weer

Rik Nizet 9 april 2015

Modewinkel etam 335

De Etam Groep, eigenaar van modewinkels Miss Etam en Promiss, staat op het punt om te vallen. Volgens een bron rondom het bedrijf gaat de keten uitstel van betaling aanvragen. Etam zelf wil nog niet op de berichten reageren.

Een woordvoerder zegt dat Etam donderdagmiddag rond 14.00 uur met een verklaring komt. Het winkelbedrijf heeft de vakbonden al laten weten dat de mededeling "geen goed nieuws'' zal zijn, bevestigen bestuurders van FNV en CNV.

VerliesHet gaat al een tijdje slecht met Etam, dat meer dan tweehonderd filialen in Nederland telt. Daarvan voeren 140 de naam Miss Etam en de overige 60 vallen onder de formule Promiss. De verkopen lopen terug en het bedrijf lijdt al enkele jaren verlies. Recentelijk werd al twee keer fors gereorganiseerd. In januari schrapte Etam nog honderd banen op zijn hoofdkantoor. In 2013 verloren 140 mensen hun baan. Het bedrijf telde begin dit jaar ongeveer 2000 werknemers.

E-commerceVolgens de Etam Groep is de situatie bij het bedrijf het gevolg van de toegenomen druk op de Nederlandse moderetailmarkt en de sterke opkomst van e-commerce. "Ondanks vele succesvol doorgevoerde organisatie- en kostenaanpassingen om aan die -overigens langzaam verbeterende - marktsituatie het hoofd te bieden en het feit dat Etam Groep met missetam.nl en promiss.nl een sterke speler op de onlineretailmarkt blijft, lukte het Etam afgelopen tijd onvoldoende om zich aan deze nieuwe marktomstandigheden aan te passen", zegt het bedrijf in een verklaring.

De directie streeft ernaar gedurende de surseance van betaling zowel de winkels als de webshops open te houden. Ook het hoofdkantoor en distributiecentrum blijven vooralsnog operationeel. De medewerkers die in dienst zijn van Etam Groep blijven de komende periode gewoon aan het werk en krijgen hun salaris uitbetaald.

DirectieDe directie van Etam Groep zegt zich te zullen "inspannen voor het vinden van een passende oplossing waarmee een bestendige toekomst voor Etam Groep kan worden gerealiseerd."

Etam stond tot begin dit jaar onder leiding van John van der Ent. Die is sinds vorige maand de nieuwe topman van warenhuisketen V&D.