Nieuws Actueel
Eten en kopen in een grote keuken
Ooit was de Tilburgse Albert Heijn XL de grootste supermarkt van het land. Met z’n 6.000 vierkante meters in de schaduw van het NAC-stadion stootte Jumbo die in 2013 van de troon, schrijft het Brabants Dagblad. Maar dezelfde keten gaat in Tilburg het Bredase kunstje overdoen, in 2018, op Stappegoor.

Op een iets kleiner oppervlak, dat wel. "En vast ook wel in een verbeterde versie", zegt Jan Meurs, de Tilburgse supermarkt-tycoon. "Want de ontwikkelingen gaan constant door. Ik denk dat het nóg meer richting beleving gaat." Aan de Foodmarkt in Breda is aan de buitenkant niets te beleven: die huist gewoon in een stalen loods, onder één dak met andere winkels.Ellenlange schappen Binnen zijn de verpakte waren in een aparte ruimte uit het zicht geduwd, in ellenlange schappen op de weg naar de kassa’s. Maar bij de entree schetteren groenten en fruit je tegemoet, verdeeld over eilandjes tussen baksteen en steigerhout. Ook voor de rest draait alles om het idee van een markt met alle verse spullen: okra-bonen en tamarinde, dorade en coquilles, vele tientallen kaasjes, tien muesli’s en yoghurt om zelf te tappen.Veel meer keus"Heel veel meer keus dan in een normale super", zegt de Bredase Suzanne (43), die op een vrije dag van de andere kant van de stad is gekomen om op het gemak wat te snuffelen. "Voor de dagelijkse boodschappen kom ik hier niet. Ik ga er niet voor omrijden. Maar als het zo uitkomt... Wij houden thuis van Thaise en Indonesische gerechten. Hier vind ik de verse spullen om zelf boemboe te maken waarvoor ik anders naar de toko moet." Zelf je pizza laten afbakken en loempia’s in de olie laten gooien kan ook. Of sushi laten bereiden. En je kunt zo de keuken in kijken, waar de koks verse maaltijden bereiden. "We zijn nu Caraïbische stamppot aan het maken. Met pepertjes dus", zegt een van de koks, terwijl de damp van de pannen op het vuur slaat. Ook dat maaltje mag je in het Foodcafé nuttigen. La Place "Dat doen ze goed", zegt Jan Meurs. "Maar horeca en supermarkt gaan nog dichter bij elkaar komen", verwacht hij. "Dat Jumbo de La Place-restaurants uit de boedel van V&D heeft overgenomen zal zeker van invloed zijn."Supermarkt van de toekomst Als adviseur van Jumbo-eigenaar Frits van Eerd gaf Meurs een paar weken geleden zijn visie op de supermarkt van de toekomst. Hij ziet een zaak voor zich waar het koken zich niet aan de zijkant afspeelt, maar centraal staat. "De consument loopt als het ware door een heel grote keuken, waar hij iets kan nuttigen én de spullen koopt om het thuis zelf te maken." In de Tilburgse Jumbo-super aan de Broekhovenseweg is Suzanne van der Laak nog niet zo ver. Ze kijkt behoedzaam uit naar de komst van de Foodmarkt op Stappegoor. Voor de gewone inkopen zal ze er niet heen gaan. "Ik ben al eens in Breda geweest en daar was zo veel dat ik met veel meer thuis kwam dan ik van plan was. Ik mag van mezelf ook maar één keer per maand naar de grote AH."