Nieuws Actueel

Etihad wil Alitalia inlijven

Jeroen Jansen 7 april 2014

Etihad Airways heeft een voorlopig overnameplan voor Alitalia gepresenteerd aan de Italiaanse regering. Dat meldde de krant la Repubblica maandag. Volgens de krant wordt het voorstel de komende dagen besproken.

Etihad, een met oliedollars gefinancierde staatsonderneming uit de Verenigde Arabische Emiraten, zou 350 miljoen dollar (circa 255 miljoen euro) in de noodlijdende Italiaanse luchtvaartmaatschappij willen investeren. Daarbij zouden 2500 banen moeten sneuvelen. Het aantal vluchten in Europa wordt in dit scenario omlaag gebracht ten gunste van langeafstandsvluchten. Daarnaast zou Alitalia samen moeten gaan werken met Air Berlin, waar Etihad al een stevige greep op heeft.

Afgelopen maand waarschuwde de Europese Commissie al voor de invloed die Etihad probeert te kopen of uit te breiden bij Alitalia en Air Berlin. De waarschuwing duidt er waarschijnlijk op dat de commissie voorzichtig zal zijn met de goedkeuring van een eventuele overname.

Ook andere Europese luchtvaartmaatschappijen volgen de opmars van de Arabische concurrent met argusogen, omdat die veel passagiers naar verre bestemmingen zou kunnen wegkapen.