Nieuws Actueel

EU frustreert introductie nieuwe medicijnen

Martijn Vervest 13 augustus 2015

Meds groot

Nieuwe medicijnen zouden twaalf tot dertien maanden eerder op de markt gebracht kunnen worden als onnodige belemmeringen in Europese en nationale regelgeving worden weggenomen. Dat constateert het Adviescollege toetsing regeldruk, kortweg Actal, in een donderdag verschenen rapport."Patiënten kunnen zo sneller over nieuwe geneesmiddelen beschikken. En de farmaceutische bedrijven kunnen hun investeringen eerder gaan terugverdienen. Dat geeft een extra prikkel tot innovatie", stellen de onderzoekers. Volgens Actal is de Europese en nationale regelgeving "uiterst complex en ondoorzichtig". Volgens de onderzoekers kunnen veel doublures bij vergunningsaanvragen, meldingen, formulieren en beoordelingen geschrapt worden.

Een farmaceutisch bedrijf moet verschillende stappen doorlopen om een nieuw geneesmiddel op de markt te brengen. Eerst het testen op werking en veiligheid, dan registratie en daarna toelating tot de vergoeding via de basisverzekering.

Het kost nu tien tot zestien jaar om een nieuw medicijn op de markt te brengen. De totale kosten voor de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel liggen volgens het adviescollege tussen de 310 miljoen en 4,4 miljard euro.