Nieuws Actueel

EU-landen akkoord met investeringsplan

Caroline Spilt 10 maart 2015

Kolencentrale eemshaven 425

De EU-lidstaten zijn dinsdag akkoord gegaan met een omvangrijk investeringsplan dat de Europese economie moet aanzwengelen. Het voorstel van de Europese Commissie in Brussel moet de komende jaren minstens 315 miljard euro aan investeringen opleveren.

Het gebrek aan investeringen is een van de grootste zwaktes van de Europese economie, benadrukte Europees Commissaris Pierre Moscovici in Brussel. Nog steeds liggen de investeringen door de crisis zeker 15 procent onder het niveau van het piekjaar 2007.

Particuliere investeerdersHet voorstel uit de koker van de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, moet vooral particuliere investeerders prikkelen. Het investeringsplan geldt als een van de speerpunten en prestigeprojecten van de commissie-Juncker, die zich wil concentreren op economische groei en het scheppen van banen.

21 miljardHet is de bedoeling dat met steun van het nieuwe investeringsfonds EFSI investeerders worden overgehaald hun geld in projecten te steken. De EFSI-pot wordt gevuld met 21 miljard euro Europees geld. Brussel hoopt dat het EFSI als hefboom werkt en tot investeringen leidt die vijftien keer meer waard zijn dan de EFSI-pot.

Groen lichtHet Europees Parlement moet zich nog uitspreken over de plannen. Bij een groen licht zouden na de zomer de eerste bedragen kunnen vloeien voor allerlei projecten, van nieuwe wegen tot de renovatie van woningen.