Nieuws Actueel

EU: extra kosten voor bellen buitenland blijven

Van onze redactie 4 maart 2015

Image 4792663

Zij nemen daarmee een ander standpunt in dan het Europees Parlement. Het EU-parlement wil de zogenoemde roamingkosten helemaal afschaffen, en het liefst nog eind dit jaar.

De lidstaten vinden dat consumenten uitsluitend binnen een nog te bepalen limiet moeten kunnen bellen en internetten zonder extra kosten. Als klanten dit roamingtegoed hebben opgebruikt, mag een telecommaatschappij wel wat in rekening brengen. Dat bedrag moet wel aanzienlijk lager liggen dan de huidige tarieven.

Compromis De lidstaten en het EU-parlement moeten nu op zoek naar een compromis. D66-Europarlementariër Marietje Schaake vreest een harde confrontatie. Volgens haar mist het voorstel van de landen elke ambitie.

Schaake ziet niets in een tegoed van belminuten of megabytes (MB). ,,Een paar MB per dag aanbieden in plaats van het volledig afschaffen van roaming is een forse belediging voor het Europees Parlement, maar vooral voor alle Europeanen die hun telefoonrekening omlaag willen", aldus de afgevaardigde in een verklaring.