Nieuws Actueel

EU-lidstaten willen nog niet van roaming af

Van onze redactie 3 maart 2015

Image 4791795

Dat blijkt uit een compromistekst waar Belga inzage in heeft gehad. Het Europees Parlement wil dit jaar al van roaming af en heeft dan ook furieus gereageerd op het voorstel van de lidstaten.

De raad is het net als het parlement eens met plannen van de Europese Commissie om roamingkosten af te schaffen en om netneutraliteit in regels vast te leggen, maar de termijn waarop roaming moet worden afgeschaft verschilt behoorlijk. De raad geeft providers tot 2018 de tijd terwijl het parlement en de commissie op 15 december 2015 een einde willen maken aan hogere kosten voor bellen, sms'en en mobiel internetten in andere EU-landen.

Onzin Kathleen Van Brempt van de Belgische sociaaldemocraten is woest. "Deze anti-Europese houding van de lidstaten speelt in het nadeel van de consument en bedient de telecomlobby op haar wenken", zegt ze. Dat telecombedrijven meer tijd nodig hebben om zich voor te bereiden op één Europese telecommarkt, is volgens haar 'onzin'.

Ook de leider van de Europese liberalen, Guy Verhofstadt, snapt niets van de Europese Raad. Wat hem betreft blijven de huidige plannen gewoon op tafel.