Nieuws Actueel

'EU maakt 1 miljard over naar Oekraïne'

Bram de Vrind 28 februari 2014

Na de omwenteling in Oekraïne moet eerst de financiële situatie van het land in kaart worden gebracht. Daarna zal de EU waarschijnlijk een hulppakket ter waarde van 1 miljard dollar (730 miljoen euro) in overweging nemen.

'Russische invasie op de Krim'

Dat heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, donderdag in Washington gezegd. Hij is in de Amerikaanse hoofdstad voor overleg met zijn ambtgenoot John Kerry en met IMF-baas Christine Lagarde.De nieuwe regering in Kiev heeft aan de EU laten weten dat het land onmiddellijk zo'n 4 miljard dollar nodig heeft. Dat heeft een Europese diplomaat die niet met naam genoemd wil worden, donderdag gezegd tegen persbureau Reuters.

Geld Janoekovitsj niet veilig in Zwitserland De Zwitserse regering laat banken alle eventuele tegoeden bevriezen van de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj. Dat zei een woordvoerder van het Zwitserse ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag.Het is onduidelijk of de familie Janoekovitsj geld heeft ondergebracht in het Alpenland. Toch hebben banken de instructie gekregen extra oplettend te zijn bij het verwerken van geld uit Oekraïne. De regering in Bern zegt de maatregel op eigen initiatief te nemen. Er zou geen verzoek liggen van de Oekraïense autoriteiten.De nieuwe regering van Oekraïne onthulde donderdag dat tijdens het bewind van Janoekovitsj voor vele tientallen miljarden zijn verdwenen uit de schatkist. "Ik wil aan u melden dat de schatkist beroofd en leeg is'', zei premier Arseni Jatsenjoek tegen het parlement. De afgelopen 3 jaar zou voor omgerekend 51 miljard euro uit het Oekraïense financiële systeem zijn overgemaakt naar rekeningen in belastingparadijzen.